Jelena Đoković, direktorka "Fondacija Novak Đoković" (NDF) održala je u sredu predavanje pred punim amfiteatrom Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Govoreći o ciljevima fondacije i razlozima zbog čega su odabrali da pomoć bude usmerena na decu, Jelena se osvrnula i na potencijale ranog razvoja.

"Naša vizija je da svako dete ima jednake šanse da ostvari svoj puni potencijal u životu. Zašto baš dete? Zašto rani razvoj? Od rođenja do šeste godine čovečji mozak se najviše razvija, eksponencijalnom linijom rasta, a onda se taj razvoj postepeno usporava. Problem je što sva deca nemaju jednake šanse za adekvatnu stimulaciju razvoja mozga. Ne odrastaju u porodicama koje mogu da im pruže izazovne zadatke kroz igru, ili različite aktivnosti, njihova ishrana je jednolična i tu nastaje velika disproporcija u društvu u najranijem periodu. Mi tu želimo da pomognemo i zato stalno pratimo potrebe i razvijamo programe kako bismo deci pružili bezbrižno detinjstvo", istakla je Jelena.

Osvrnuvši se na naučna istraživanja koja su pokazala da ulaganjem u rani razvoj svi utičemo na bolju ekonomiju, na jače društvo i jaču zemlju, Jelena je dodala da je misija Fondacije "Novak Đoković" pružanje adekvatnog stimulansa deci Srbije u prvim godinama života kroz fondacijske programe.

"Otvaramo Školice života, to su vrtići gde deca iz siromašnih krajeva mogu besplatno da dođu i provedu kvalitetno vreme. Zatim, pružamo pomoć roditeljima da što bolje mogu da odgaje svoje dete. Takođe ulažemo u trening učitelja, i aktiviramo celu zajednicu da razumeju koliko je bitno da se ulaže u najmlađe članove. Naš cilj je da ulažemo u obrazovanje dece. Do sada smo otvorili devet i napomenula bih da radimo i na pripremi desete jubilarne 'Školice života'", rekla je Jelena.

Ona je naglasila i da je za uspeh ključno poverenje: "Kada verujete da ono što radite ima smisla i koristi ne samo za vas već za celu zajednicu, iako ste mali i naizgled nebitni – vi postajete veliki, postajete ogromni."