Opadanje kose nakon porođaja je prirodan i očekivan proces. Naime, visok nivo estrogena produžava rast kose, te je uobičajeno ispadanje vlasi odloženo za vreme trudnoće. Nakon porođaja, količina hormona se smanjuje, što dovodi do pojačanog opadanja kose sa kojim se susreće većina mladih mama. 

S vremenom, taj odnos ispalih vlasi i rast novih će se ujednačavati, te bi kosa trebalo da povrati svoj volumen za oko godinu dana. 

Ukoliko ne želite da čekate toliko dugo na lepu i zdravu kosu, a i nerviraju vas sve te dlake po kući (koje mogu biti i veoma opasne po bebu*), ubrzajte njen oporavak.  

1. Pažljivo birajte preparate za negu kose

Vodite računa prilikom izbora šampona i regeneratora za kosu, kao i na količinu istog prilikom pranja. Neodgovarajući proizvodi i pogrešna upotreba mogu dodatno isušiti dlaku i dovesti do njenog pucanja. 

Energetski šampon sa Aminexilom je dobar izbor jer jača kosu od korena do vrha i vraća joj vitalnost, a njegova hipoalergena formula ne sadrži parabene.

Ukoliko želite efikasnije rezultate, raspitajte se kod svog farmaceuta o alternativnim mogućnostima lečenja. Jedan od proizvoda koji vam može preporučiti je Aminexil Clinical 5, tretman protiv opadanja kose koji je kreirao Vichy. Ovaj revolucionarni proizvod pričvršćuje dlaku u vlasište, te već nakon tri nedelje kosi se vraća otpornost i snaga, a nakon šest nedelja od početka tretmana, opadanje kose se znatno smanjuje. Nakon kontinuirane upotrebe, 96 odsto osoba koje pate od opadanja kose primećuje da je gubitak kose sveden na minimum (potrošački test, sproveden na 102 muškarca i žene)


Foto: Promo

2. Hranite se zdravo

Kako bi potpomogli rast kose i ojačali vlasi, potrebno je da obratite posebnu pažnju na ishranu. Jedite voće i povrće bogato vitaminima, flavonoidima i antioksidansima. Takođe, vitamin B7 i minerali cink i silicijum su poznati suplementi za jačanje kose.

3. Oslobodite se stresa 

Rođenje deteta može da podstakne različite burne emocije. Nove obaveze, odgovornost, strahovi, nespavanje, hormonski disbalansi, itakako utiču na psihičko stanje majke. Kako je stres jedan od uzroka pojačanog opadanja kose, poželjno je da nađete način da se opustite. Vežbanje joge je odličan način za opuštanje, kao i različite tehnike pravilnog disanja.   

4. Adekvatno brinite o kosi 

Izbegavajte frizure koje opterećuju vašu kosu, poput zategnutih punđi ili pletenica. Ako koristite fen za sušenje kose, uključite nižu temperaturu rada i izbegavajte da češljate mokru kosu jer je ona tada sklonija pucanju.

*Vodite računa da se opale vlasi ne obmotaju oko bebinih prstića - sprečite “sindrom stezanja prsta” koji može dovesti do prekida cirkulacije, pa čak u nekim slučajevima i do amputiranja prsta.