Reč je o kašicama od kruške, jabuke i kruške, kajisije i kruške, banane i jabuke, šljive i breskve i jabuke, koje su, kako za navodi Miroslav Jovičić, generalni direktor „Svislajon - Takovo”, na stend baju dok se ne završe superanalize.

"Po dobijanju rezultata obavestićemo javnost. Za sve kašice imamo ateste Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” da su potpuno bezbedne", naveo je on za „Alo!”.

Kako su navodi na sajtu Ministarstva zdravlja, u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane, postoji osnovana sumnja u bezbednost te hrane koja bi mogla da predstavlja rizik po zdravlje. Proizvođač „Takovo”, navode zdravstvene vlasti, obavešten je da proizvodi ne odgovaraju, shodno članu 50. Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda, zbog povećanog sadržaja određenih vrsta pesticida. Ministarstvo je navelo da je ispitivanje obavila laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje „Beograd” 12. oktobra, dok su rezultati stigli 16 dana kasnije.

Ministarstvo je još istaklo da je proizvođač obavešten o svemu, kao i da su u „Svislajon-Takovu” preduzeli zakonske mere, ujedno obavestivši sanitarnu inspekciju o povlačenju tih proizvoda sa tržišta 3. novembra.

Dr Olivera Todorović, načelnica odeljenja pedijatrije Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković”, kaže za da roditelji prate zdravstveno stanje svoje dece, te da, ako primete da imaju stomačnih tegoba i povraćaju, dođu kod lekara.

"Iz ranijih iskustava ne bi trebalo da postoji opasnost za bebe koje su pojele te kašice. I ranije se dešavalo da nas alarmiraju zbog ostataka pesticida u drugim kašicama, zbog neispravnih mlečnih formula, ali nikada nam se nije desilo da smo imali prijavljene nuspojave kod dece. To ne očekujem ni sada. Pesticidi su pronađeni u tragovima. Da bi se osetile posledice po zdravlje bebe, trebalo bi da se te kašice jedu duži vremenski period u većim količinama. Kada god se nešto nađe u hrani za odojčad, a s obzirom na to da se radi o najosetljivijoj populaciji, normalno je da se alarmira javnost, kao i da se ti proizvodi povuku sa tržišta", istakla je dr Todorovićeva.

Kako su stručnjaci ranije objasnili, pesticidi su proizvodi hemijskog ili biološkog porekla, koji se koriste za zaštitu voća i povrća od korova, bolesti, štetnih insekata i drugih štetnih organizama. Mogu da budu kancerogeni, ali i otrovni za nervni, endokrini, reproduktivni, kardiovaskularni sistem.

Na sledećoj strani pogledajte spisak spornih kašica...PageBreakSpisak spornih kašica:

U skladu sa članom 9. Zakona o bezbednosti hrane („Sl.glasnik R.S“ br.41/2009), Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da postoji osnovana sumnja u bezbednost hrane i da bi mogla predstavljati rizik po zdravlje sledeće hrane:

- „Juvitana“ kruška – dečja kašica sa šećerom (128g) – rok upotrebe 25.01.2019.g.;

- „Juvitana“ jabuka i kruška – dečja kašica sa šećerom (128g) – rok upotrebe 26.01.2019.g.;

- „Juvitana“ kajsija i kruška – dečja kašica sa šećerom (128g) – rok upotrebe 03.03.2019.g.;

- „Juvitana“ banana i jabuka – dečja kašica sa šećerom (128g) – rok upotrebe 21.07.2019.g.;

- „Juvitana“ jabuka i banana – dečji kašasti voćni sa šećerom (125ml) – rok upotrebe 17.02.2018.g.;

- „Juvitana“ šljiva – dečji kašasti voćni sa šećerom (125ml) – rok upotrebe 13.12.2017.g.;

- „Juvitana“ breskva i jabuka – dečji kašasti voćni sok sadrži prirodne šečere (125ml) – rok upotrebe 07.12.2017.g.;