Male boginje veliki su uzročnik mnogih zdravstvenih problema među kojima je oticanje mozga, a mogu se završiti i smrtnim ishodom. Samo 2014. godine boginje su oduzele više od 100.000 života. 

Najviše su bila ugrožena deca jer su njih prvo napadale. Međutim, to je sada prošlost, kako kaže direktorka Svetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Čan.

Pogledajte i Upozorenje mame: Virus koji u sebi nose mnogi ljudi, za bebe može biti fatalan (FOTO)

"Amerika je zahvaljujući čvrstom odlukom da se program vakcinisanja verodostojno sprovode, finansiranjem, sponzorisanjem i jakim političkim angažovanjem, uspela da iskoreni ovu bolest", rekla je Čan. Amerika je zadnji endemski slučaj ove bolesti imala 2001. godine. 


Pogledajte i Nezabeležen slučaj: Dvogodišnji dečak se izborio sa najgorim oblikom malih boginja (VIDEO)


Inče, bolesti kao što su male boginje, dečija paraliza, varičela i rubeola, izlečive su vakcinisanjem, a boginje su sada peta po redu bolest koja je tim metodom lečenja iskorenjena, navodi Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO).

Završetak endemske transmisije znači da se virus više ne širi lokalno, iako uvezeni slučajevi mogu izazvati izolirana žarišta.  

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.