Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Knjige za roditelje: Dnevnik budućeg tate

Kako izgledaju dani jednog budućeg tate, otkrio nam je novinar i urednik Boris Vuković koji je u knjizi "Dnevnik budućeg tate" objavio najzanimljivije detalje iz perioda trudnoće njegove supruge.

 Izvor: Foto: Promo

Oduvek je Boris Vuković nešto beležio, pisao, fotografisao. A onda je kročio na fakultet političkih nauka i počeo da piše za Politiku, Blic, Srpski Telegraf u kojem je sad pomoćnik glavnog urednika i urednik hronike. Potpuno zaljubljen u novinarsku profesiju, ali i u svoju suprugu Nevenu, rešio je da se oproba u vedrijim temama od onih kojima se bavi na poslu i da devet meseci ženine trudnoće i iščekivanja bebe pretoči u dnevnik. 

Priča kako je nastala ova zamisao i otkriva da je mislio da se neke situacije, razgovori i emocije događaju samo njemu počeo da zapisuje dijaloge sa svojom ženom, njihove reakcije i razmišljanja. Sve je to osvanulo u knjizi "Dnevnik budućeg tate" u izdanju Vulkan izdavaštva. 

"Nekad bi prošlo i po 10 dana, a da ništa nisam zapisao, a nekad sam to radio baš često. Najveće sudije o tome da li je nešto zanimljivo ili ne , bili su moje društvo i porodica. Ispričam im šta nam se dogodilo, na primer kako je to kada trudna žena sazna da se ugojila, ili da ne može više da obuče omiljene farmerke, vidim kako reaguju i onda odlučim da li je to vredno nove priče ili ne" priseća se Boris.

U toku devet meseci dok je mala Nikolina još bila u stomaku, najveće otkriće bio mu je nastanak života.

"Mi muškarci, ili bar većina, mislimo da je trudnoća jednostavna, da traje devet meseci i, eto deteta. A onda, kada odemo na prvi pregled i na tom ultrazvuku vidimo tačku koja se sledeće nedelje pomera, pa one tamo nedelje kako sazreva, onda tek ukapiramo da će to živo biće doći na svet. Nisam znao šta znači postati roditelj, niti sam znao šta znači postati otac. To se sve nauči u trudnoći.

Povremeno je bio razočaran odnosima okoline prema trudnicama, a ponekad i lekarima, običnim ljudima koji stoje u redu, vozačima gradskog prevoza.

"Kada neko ženi u osmom mesecu sa stomakom do zuba traži da pokaže dokaz da je trudna i da to nije izgovor za švercovanje i besplatnu kartu, onda shvatate da ljude oko vaz zanimaju samo oni sami. Žalosno je da dođete u zdravstvenu ustanou i da neko urla na vas, samo zato što ga pitate nešto, jer eto niste do tada rađali decu pa ne znate. Sve su to stvari i situacije koje sam opisao u knjizi, a koje su me izuzetno razočarale. Nekako, više sam verovao u svet oko nas. Postali smo bezosećajni." iskreno je rekao.

Ipak, u knjizi postoji i mnoštvo pozitivnih tema i sijaset komičnih situacija kao što je npr. Borisov savet budućim očevima da se ne začude ako ih, jedući cveklu, trudna žena priupita: "Dobro, da li ti, molim te, osećaš ovu zemlju u kojoj je cvekla raska?" Mladi tata na stranicama dnevnika piše da se tada treba suzdržati od komentara. Opisao je čekanje za potvrdu sa 11 trudnica u hodniku, okršaj njegove supruge sa nemilosrdnom vagom, šoping u trudnoći, čekanje na ultrazvuk, kao i analizu čuvenog pitanja rodbine: "Kada ćete bebi probušiti uši?" Od uzburkanih hormona i "pregovora"  oko izbora imena, do sitnog odbrojavanja do termina, svaka priča u ovom duhovitom muškom vodiču kroz trudnoću biser je za sebe.

"Mislim da će mi najverniji čitaoci biti očevi, jer ovo je njihov vodič za trudnoću. Međutim, sve više žena me sreće na ulici, šalje poruke i kaže da sam ih nasmejao do suza. Ovo je izgleda Dnevnik budućeg tate iz muškog ugla koji je vodič i za žene, jer su one često u nedoumici šta zapravo mi muškarci osećamo i razmišljamo dok njima raste stomak, hormoni i želja za slatkišima.

I Borisova porodica je emotivno prihvatila ovo štivo, njegova majka plače kada prođe pored knjižare.

"To je valjda taj osećaj roditelja i emocija koju ne možete da sakrijete. Tako je bilo dok se nije navikla na moje tekstove u novinama. Sada joj je to normalno, a i knjiga će verovatno uskoro da joj postane sastavni deo porodice.

Yumama i Vulkan vas nagrađuju!

Prve tri čitateljke koje na mejl: [email protected] pošalju tačan odgovor na pitanje Kako se zove autor knjige Dnevnik budućeg tate?, dobiće na poklon po jedan primerak pomenute knjige.

Pored odgovora, pošaljite nam i Vaše ime i prezime i kontakt telefon.

NAPOMENA: Pokloni se preuzimaju isključivo u redakciji sajta Yumama (Adria Media Group, Vlajkovićeva 8, Beograd).

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Najnovije

Vesti

Porodica