Jedinstvena stripska publikacija „Superuvce“ Sisi Bel (SAD), proglašena za najbolju stripsku publikaciju i za jednu od tri najbolje knjige za decu u Americi u 2015. godini, dostupna je na našem tržištu od sredine septembra ove godine u izdanju Udruženja za podršku razvoju dece oštećenog sluha „Sajberuvce“ i Izdavačke kuće „Čarobna knjiga“, a uz podršku kompanije MED-EL / CI Studio Pulsar.

„Superuvce“, autobiografska priča uspešne autorke oštećenog sluha, na zanimljiv i lako razumljiv način bavi se iskustvom odrastanja devojčice Cece koja, usled preležanog meningitisa, ostaje oštećenog sluha i dobija slušni aparat. 

Knjiga govori o izazovima s kojima se susreće svako dete, međutim, priča se dodatno komplikuje zbog Cecine različitosti od vršnjaka. Cecino iskustvo je puno iskrene napetosti, drame, ali i divnih trenutaka kojima obiluje život svakog novopečenog školarca. 

Pročitajte i... Kohlearni implanti pomažu deci sa oštećenim sluhom

Čim Ceca otkrije da ima „supermoć“ koja joj omogućava da čuje učiteljicu i kad je van učionice, situacija počinje polako da se menja. Ona postaje superheroina zvana Superuvce i stvari kreću nabolje.

O cilju izdavanja ovog stripa kod nas predsednica udruženja „Sajberuvce“ Jelena Pavićević-Ilin rekla je: „Naša osnovna ideja je da ’Superuvce’ upozna decu oštećenog sluha u Srbiji sa iskustvima nekog njima sličnog, kao i da na zanimljiv način ovu temu učini razumljivijom svoj deci, roditeljima i javnosti uopšte. Hvala svim ljudima dobre volje koji nas podržavaju u ovom važnom poduhvatu.“

„Superuvce je knjiga ispunjena izuzetnim porukama, a pritom neočekivano zabavna i duhovita. S obzirom na poziciju koju ’Čarobna knjiga’ ima kao jedan od tri najveća stripska izdavača u Srbiji, saradnja sa udruženjem ’Sajberuvce’ na ovom projektu predstavlja pravi način da damo svoj doprinos boljem uklapanju dece sa oštećenim sluhom u društvo.“– Borislav Pantić, osnivač i direktor Izdavačke kuće „Čarobna knjiga“

Pročitajte i...Da li moja beba dobro čuje: Značaj ispitivanja sluha kod novorođenčeta

Želja ove knjige, to jest njene autorke, jeste da inspiriše one koji su „drugačiji“ ili se tako osećaju i da pomogne drugima da razumeju šta „biti drugačiji“ znači.

Autorka Sisi Bel je ovom prilikom poručila: „Izuzetno me je obradovala inicijativa udruženja ’Sajberuvce’ i ’Čarobne knjige’ da moju knjigu objave na srpskom jeziku. Nadam se da ćete uživati čitajući je sa svojom decom.“

„Oduševljeni smo mogućnošću da podržimo inicijativu od ovakvog značaja za decu oštećenog sluha i njihove porodice. MED-EL ima viziju da svakom detetu u Srbiji sa ozbiljnim oštećenjem sluha omogući pristup tehnologiji koja mu može promeniti život, a podizanje svesti i edukacija javnosti o ovoj temi može doneti samo dobro onima koji se suočavaju s gubitkom sluha“, rekao je Markus Barta, regionalni menadžer austrijske kompanije MED-EL.

„Superuvce“ se od 25. septembra može kupiti u knjižarama „Vulkan“ i „Delfi“ i u svim bolje snabdevenim knjižarama u Srbiji, kao i putem online narudžbenica.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.