Iako psiholozi i stručnjaci za transrodne osobe smatraju da je dete premalo da bi se podvrgnulo tako drastičnoj promeni, četverogodišnji dečak ipak će ići na operaciju, obzirom da je Ministarstvo obrazovanja Novog Južnog Velsa razvilo način podrške za dete koje će tek dogodine krenuti u vrtić, piše "Standard".

"Uostalom, pomaganje transrodnoj deci deo je našeg školskog programa", kaže Gregori Prajor iz Ministarstva obrazovanja.

Vlasti Novog Južnog Velsa objavile su kako je došlo do "eksplozije" zahteva za promenu pola kod dece, a isto je i u ostatku zemlje. I dok je pre jedne decenije postojao samo jedan zahtev, danas samo u jednoj velikoj bolnici u Melburnu 250 dece čeka na promenu pola. Najmlađe dete ima samo tri godine...

"Ja bih bila vrlo oprezna, a verujem da bi i drugi psiholozi rekli to isto. U tako mladom razdoblju kod deteta se sve još uvek razvija", smatra Rouz Kantali, klinički psiholog.

No njeno mišljenje ne deli i Ketrin Mekgregor, advokat za transrodne osobe.

"Inače bih rekla da su osobe s četiri godine premlade da bi se preduzimale bilo kakve drastične mere. Međutim, iskustvo mi je pokazalo da su deca sa jakom identifikacijom suprotnog pola uglavnom u pravu u tome šta tačno osećaju", smatra Mekregor, čija je izjava podelila australijsku javnost.