Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetski dan dece niskog rasta: Evo koliko bi mališani trebalo da budu visoki

Danas, 20. septembra, obeležava se Svetski dan dece niskog rasta, a kako bi se podigla svest o ovom poremećaju, cela sedmica je proglašena Nedeljom dece niskog rasta.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Iako u Srbiji postoji razvijena mreža dečije endokrinologije u svakom većem gradu, a merenje visine je obavezno na sistematskim pregledima, iskustva lekara govore da se deca sa niskim rastom upućuju na ispitivanje suviše kasno odnosno tek u pubertetu.

Najveći problem je mišljenje da su sva deca niskog rasta zdrava deca, što nije tačno, imajući u vidu da ta deca imaju predispozicije za niz drugih bolesti poput hipotiroidizma, glutenske enteropatije, hroničnih bubrežnih bolesti, urođenih srčanih anomalija i slično.

Rano otkrivanje nedostatka hormona rasta i definisanje terapije veoma je značajno, a pregled je jednostavan i besplatan.


Pogledajte i Hormon rasta: Da li je moje dete previše nisko?

Dijagnostika se vrši o trošku države, a terapija nije bolna i zahtevna. Hormon rasta dobija se samo na preporuku endokrinologa posle dokazivanja deficita, a dijagnostičke metode i terapija dostupne su svima i idu na teret Republičkog Zavoda za zdravstveno osiguranje.

Merenje visine dece obavezno je na sistematskim pregledima, a po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, u toku prve godine, dete se na sistematskim pregledima meri sedam puta, u drugoj godini dva puta, potom jednom godišnje do kraja redovnog školovanja.

Takođe, vaspitači u vrtićima bi trebalo da mere decu svaka dva meseca.

U toku prve godine, dete poraste oko 22 centimetra, u drugoj oko 12, u trećoj osam, potom oko četiri centimetra godišnje, do puberteta.

Ako dete na osnovu ubeležene visine u karti rasta spada u domen niskog deteta, mora se uputiti endokrinologu najkasnije do polaska u školu.

Pogledajte i Koliko će moje dete biti visoko: Na rast ne utiče samo genetika

Hormon rasta je polipeptidni hormon koji stimuliše rast, ćelijsku reprodukciju u regeneraciju. Hormon rasta, osim svoje osnovne funkcije, povećava mineralizaciju kostiju, povećava mišićnu masu, podstiče razgradnju masti, povećava sintezu proteina.

Podstiče i rast svih unutrašnjih organa, osim mozga, smanjuje prenos glukoze u jetru, dovodi do insulinske rezistencije i pojačanog rada pankreasnih ostrvaca koja luče insulin, i u zavidnoj meri stimuliše rad imunog sistema.

Izvor: Tanjug

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Najnovije

Vesti

Porodica