Dragoceni Dečak će od sada biti simbol dečijih prava u Srbiji i nova igračka za decu. Najbolje rešenje nagrađeno je novčanom nagradom u iznosu od 40.000 dinara, a drugoplasirano i trećeplasirano rešenje vrednosnim vaučerima. Sve nagrade obezbedila je Aksa Kids Mega Store, jedan od vodećih maloprodajnih lanaca bebi i dečje opreme u Srbiji.

Na konkursu koji je trajao od marta do jula 2016. godine, učestvovali su brojni dizajneri i likovni umetnici, a osmočlani žiri sastavljen od najvećih stručnjaka iz oblasti umetnosti i prava deteta u Srbiji doneo je odluku o tri najbolja idejna rešenja. Pored gorepomenutog Dragocenog dečaka, drugo mesto osvojio je Verni Švrća autorki Gorane Gajić i Sanje Gligorić iz studija New Kunst & Sago, a treće mesto pripalo je Različku autorke Tijane Jovanović-Petrović, dizajnerki igračka Kobayagi Toys.

Članovi žirija su bili Saša Stefanović (direktor MODS-a), Aleksandra Jović (specijalista za monitoring dečijih prava UNICEF-a i članica nadzornog odbora MODS-a), Jelena Đurđevac Radojević (direktorka AKSA Kids Mega Store), Prof. Miloš Pavlović (FDU), Prof. dr Sanja Filipović (FLU), Prof. Maja Petrović (FPU), dizajner Slavimir Stojanović i ambasadorka MODS-a, producentkinja, kompozitorka i pop pevačica Ana Stanić.

“Verujemo da je sa odabirom zvanične maskote ovo jedno sasvim novo poglavlje u radu Mreže organizacija za decu Srbije i da će angažovanje Dragocenog Dečaka, ali i Vernog Švrće i Različka, kao promotera dečijih prava jasnije istaći njihovu važnost, kao i našu ulogu u stvaranju boljeg društva za svu decu”, izjavio je Saša Stefanović, direktor MODS-a.

Rešenja Dragoceni Dečak, Verni Švrća i Različak izabrana su, jer najbolje simbolizuju prava deteta, kao i zbog svoje originalnosti, upotrebne vrednosti, kapaciteta za alternativne upotrebe i cene produkcije.

“Dragoceni Dečak je inspirisan jednim slučajnim susretom u Londonskom vozu. Dugo je bio moj lični podsetnik da je svako dete, svako biće na ovom svetu dragoceno, i da treba da sami sebi damo dozvolu da budemo srećni, nevezano za to šta se oko nas dešava. Jako sam počastvovana što će taj dečak ponovo "oživeti" tj. dobiti formu igračke i upoznati neke nove ljude, a on ima i sestru Dragocenu Devojčicu”, izjavila je pobednica Irena Inumaru.

Mreža organizacija za decu Srbije – MODS registrovana je u novembru 2014. i trenutno okuplja više od 75 organizacija civilnog društva iz Srbije koje se bave decom i zaštitom njihovih prava. Misija MODS-a je unapređenje položaja i poboljšanje kvaliteta života dece, smanjenje siromaštva dece, dostupno kvalitetno formalno i neformalno obrazovanje, dostupna kvalitetna zaštita zdravlja i zdrava životna sredina, bezbedno odrastanje i zaštita od zlostavljanja, zanemarivanja, iskorišćavanja i nasilja, kao i adekvatnije planiranje i transparentnije trošenje budžeta za decu, za stvaranje i razvijanje inkluzivnog društva.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.