Roditelji čija deca beže sa časova trebalo bi da plaćaju novčanu kaznu zbog toga, predlaže novi ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je svoj revolucionarni predlog potkrepio potrebom za većom odgovornošću roditelja i obrazovanju mladih i naveo primere iz sveta gde se za 20 neopravdanih časova plaća čak 1.500 evra.

Pogledajte i Roditelji ogorčeni: Komplet novih udžbenika košta više od 15 hiljada dinara

Prosvetni stručnjaci uglavnom su saglasni s ovim predlogom i napominju da se u Srbiji svake godine napravi oko četiri miliona neopravdanih časova, što je veoma zabrinjavajuće.

Baš zbog te cifre, ministar je zatražio da roditelji imaju daleko aktivniju ulogu u usmeravanju dece ka školi.

- Od Ministarstva za rad zatražićuda se postavi pitanje o odgovornosti porodiva učenika koji beže sa časova. U svetu se za to zna cena - 20 izostanaka jednako 1.500 evra, pa vi vidite kako će da se smanji izostajanje - objasnio je Šarčević.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola (FSSŠ) Milorad Antić podržava predlog jer smatra da đaci u Srbiji imaju preveliki broj izostanaka, pošto svaki učenik u proseku napravi 81 izostanak, što zbnači da iz škole odsustvuje 15 radnih dana.

- Izostanke najviše beleže đaci trogodišnji i četvorogodišnjih škola mašinskog, građevinskog i tekstilnog smera. Situacija je vrlo ozbiljna i zato podržavam predlogministra prosvete da se novčano kazne roditelji čija deca prave izostanke. Takođe trebalo bi uvesti novčane kazne za sve roditelje čija deca viču, maltretiraju i psuju nastavnike, a takvih je mnogo - kaže Antić.

Pogledajte i Srbija: Uvođenje jednosmenskog rada u školama do 2020. godine

S druge strane, počasna predsednica Forume beogradskih osnovnih škola (FBOŠ) Radmila Dodić smatra da je predlov nepromišljen i da mu nije mesto u prosvetnom sistemu.

- Verujem da "Udaranje" po roditeljskom novčaniku nije rešenje. Uostalom, najviše izostanaka prave bahata deca čiji roditelji će učiniti sve da ih spasu kazne i opravdaju njihovo ponašanje. Platiće kaznu, a njihova deca će nastaviti po starom. Sa decom koja beže sa časova trebalo bid a razgovaraju profesori, pedagovzi, psiholozi i entri za socijalni rad i da u saradnji sa roditeljima zajedno pronađu rešenje za ovaj problem - smatra Dodićeva.

Izvor: Alo

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.