Prema predanju, Sveta Julita je bila plemićkog roda, ali je rano ostala udovica, sama sa svojim novorođenim sinom Kirikom. Kako je i sama bila hrišćanka, i dete je odmah krstila i od malena ga učila veri.

Kada je car Dioklecijan naredio progon hrišćana, Julita i Kirik su uhvaćeni i izvedeni pred sudiju. Kako majka nije želela da se odrekne svoje vere, sudija joj, kaže priča, uze dete i poče ga milovati. No Kirik povika: „Ja sam hrišćanin, pusti me materi!" i poče rukama da grebe sudiju i otima se. Sudija se rasrdi i tresne Kirika o zemlju, a dete se skotrlja niz stepenice i umre. Posle mnogih muka i Julita je ubijena 304. godine.

Pogledajte i Sveti Sisoje Veliki, zaštitnik dece: Sve što se rodi na ovaj dan biće srećno i dugovečno

Čitava sela i porodice danas u Srbiji slave Svetog Kirika i njegovu majku Julitu. Veruje se da Sveti Kirik/Ćiril štiti od kožnih bolesti, pa se ovog dana svi koji imaju zdravstvenih problema za kožom kupaju na izvorima i rekama. Slično, postoji priča da ovaj svetac ima vlast nad sunčevim zracima i leči.

U nekim seoskim krajevima Srbije i danas postoji običaj sklanjanja strašila sa njiva jer ona danas nisu potrebna. Veruje se da Sveti Ćiril štiti od ptica grabljivica.

Kako je ovo, pre svega praznik ljubavi majke i deteta, žene na današnji dan treba da izbegavaju da grde i viču na decu jer će, veruje se, u protivnom biti bolesna preko godine. Zato, drage majke, provedite ovaj dan sa svojim mališanima. Prošetajte sa njima, igrajte se i volite ih - svi ćete biti srećniji.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.