Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji, oprez: Zarazna bolest preti u vrtićima širom Srbije

Bolest pod nazivom BRNU (Bolest ruku, nogu i usta) pojavila se u vrtićima širom naše zemlje, a najugroženiji su upravo mališani od pete godine života.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Beogradski mediji preneli su da se u mnogim vrtićima u Srbiji pojavila zarazna bolest BRNU.

Najugroženija su deca do pete godine života, a u veoma retkim slučajevima se može javiti i kod odraslih. Bolest obično traje od tri do pet dana. Najvažnija prevencija od ove bolesti je pranje ruku, posebno posle toaleta i menjanja pelena, kao i pre obroka ili spremanja hrane.

“Pre nekoliko dana su me pozvali iz vrtića da kažu da detetu nije dobro i da ima temperaturu. Drugi dan su izbili plikovi i odmah smo otišli kod našeg pedijatra. Razgovarala sam i s drugim majkama, koje su mi se žalile da su im deca dobila istu bolest”, rekla je za list “Alo” majka Biljana R.

VIŠE O... Bolest šaka, stopala i usta kod dece

Doktorka pedijatrije Nevenka Raketić objašnjava da se BRNU manifestuje pojavom osipa, koji se prvo javlja u ustima, u vidu bolnih plikova na grlu, jeziku, desnima, nepcu ili sa unutrašnje strane obraza.

Plikovi su crveni sa beličastim vrhom, često pucaju i na tom mestu ostaje oštećena koža. Slične promene se javljaju i na šakama i stopalima, a moguća je pojava osipa na zadnjici ili butinama.

“Veoma često se nekoliko dana pre pojave ospe javljaju povišena temperatura, malaksalost ili razdražljivost. Pojačano je lučenje pljuvačke i deca odbijaju čvrstu hranu, apetit je oslabljen, a može se javiti i dijareja. Tako da ukoliko roditelji primete navedene simptome treba obavezno da se jave lekaru”, kaže dr Raketić i dodaje da ne postoji terapija koja bi delovala na direktan uzrok bolesti, kao ni vakcinacija koja bi je srečila.

S obzirom na to da su bolne ranice u ustima osnovni simptom, za lečenje se koriste lekovi koji ublažavaju bol i snižavaju temperaturu.

“Pedijatar može da prepiše i recept za takozvani magični rastvor za ispiranje usta, a terapija koja se preporučuje, a koju deca najradije prihvataju, jeste sladoled, jer hlađenjem ranica u ustima smanjuje se bol. Važno je i da deca uzimaju dovoljno tečnosti”, kaže Raketić i savetuje roditelje da promene na rukama i nogama kod dece peru toplom vodom i sapunom i da ih dobro osuše posle pranja, a ukoliko plikovi puknu, na oštećenu kožu treba staviti antibiotske praškove ili kreme, pa preko staviti gazu na par dana.

“Treba imati na umu da su nakon oporavka od bolesti deca još nekoliko nedelja kliconoše, pa za to vreme ne treba da posećuju vrtić i igraonice”, rekla je Raketić za “Alo”.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica