U Tašmajdanskom parku u Beogradu postavljena je prva klupa za dojenje u okviru projekta, čiji je cilj da skine tabu koji postoji u društvu u vezi sa dojenjem na javnom mestu.

Kako je u izjavi Tanjugu objasnila Nada Lazić, osnivačica istoimene škole roditeljstva i inicijatorka projekta, ideja je nastala zbog potrebe da se u društvu podigne svest u vezi sa dojenjem, a pre svega, dojenjem na javnom mestu.

“Neki su rekli da ovakvim klupama stavljamo majke u geto, ali to nije poenta, već je cilj da polako ulazimo među ljude u park, na ulici, tako da mame, koje budemo videli da doje u tramavju ili restoranu, nećemo posmatrati širom otvorenih očiju, nego ćemo biti srećni zbog njih” , rekla je Lazić.

Pogledajte i Fotografija izazvala neverovatne reakcije: Dojenje u supermarketu (FOTO)

Klupu je napravilo i postavilo JKP Zelenilo Beograd, od sredstava koje je prikupila kompanija Keprom, izdvajajući pet dinara od svakog priozvoda austrijskog brenda “Mam”poslednja tri meseca.

Kako je istakla Jelena Stančić iz kompanije Keprom cilj projekta je promocija dojenja, kao najzdravijeg i najboljeg načina ishrane beba, posebno u prvim mesecima života novorođenčeta, ali i podrška majkama koje doje na javnom mestu.

Ona je naglasila da je to posebno važno, imajući u vidu da je Srbija, kako je rekla, prema podacima Ujedinjenih nacija na dnu lestvice kada je reč o broju majki koje doje svoje dete.

“Ostatak prikupljenih sredstava biće iskorišćen za nabavku i postavljanje još dve klupe, za mesec dana u Karađorđevom parku, a zatim početkom avgusta, kada bude obeležavanje svetske Nedelje dojenja, na Zemunskom keju” , rekla je Stančić.

Od početka akcije projekat ima podršku Grada Beograda, istakla je Danijela Marković iz gradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Pogledajte i Dirljivi portreti majki: Ovako zaista izgleda dojenje (FOTO)

“Postavljanje klupe ima veliki značaj, i predstavlja neku vrstu motivacije majkama koje doje da to čine na javnom mestu, a što Grad Beograd podržava. Mi imamo radnu grupu za unapređenje projekta Beogradski bebi klub, u kojem je Keprom jedna od 23 kompanije koje u tome učestvuju. Njihovu ideju podržali smo sa Zelenilom Beograd” , rekla je Marković.

Paralelno sa akcijom nabavke sredstava za klupu za dojenje, tekao je i konkurs za najlepšu “Mam” poruku ljubavi, koji je trajao četiri meseca.

Poruke ljubavi pobednice konkursa Sanje Tatomir Blagojević iz Beograda, inače majke troje dece, krasiće sve klupe za dojenje koje budu postavljene.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.