Više od 2.300 zahteva za online upis dece u predškolse ustanove na teritoriji Grada Beograda prispelo je na Nacionalni portal eUprava, za samo 24 sata od kako je ova usluga puštena u rad. Složeni sistem prijave koji ukršta podatke iz nekoliko različitih baza državnih institucija i pored velikog broja prijava, funkcioniše bez problema.

Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu izrazio je zadovoljstvo što je na ovaj način olakšano ostvarivanje prava naših građana i naglasio da je ovo jedan u nizu aktivnosti koje će dovesti do moderne, profesionalne, odgovorne uprave orijentisane ka građanima. 

On je podvukao da ova usluga omogućava elektronsku prijavu, ali ne i rešavanje daljih koraka koji podrazumevaju zasedanje komisije koju ima svaka predškolska ustanova i koja odlučuje o tome koje dete će biti upisano u vrtić. Stojanović je apelovao na građane da pri prijavljivanju pažljivo popune sva polja, a posebno polje za matične brojeve, jer su se tu dešavale najčešće greške uočene u ova dva dana. 

„Iako njih nije mnogo, poželjno je da pre same prijave roditelji još jednom provere podatke i uvere se da nisu napravili grešku“, rekao je Stojanović i dodao da je tokom jučerašnjeg i današnjeg dana Direkciju kontaktiralo i nekoliko roditelja koji su prilikom online upisa otkrili da ih poslodavac nije prijavio na Biro.

VIŠE O... Beograd: Onlajn prijava dece u vrtiće dostupna od 9. maja

Podsetimo, zahvaljujući Online upisu dece u vrtiće, građani Beograda od juče, umesto u redovima i pred šalterima, svoju decu mogu da upišu u predškosle ustanove i putem interneta, odnosno portala eUprava (www.euprava.gov.rs). Dokumenta koja su do sada bila potrebna za prijavu zamenio jedan obrazac, a ceo proces je u potpunosti besplatan i odvija se u dva jednostavna koraka – popunjavanje i slanje prijave.

Ova usluga rezultat je zajedničkog rada Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Direkcije za elektronsku upravu, Grada Beograda, Ministarstva privrede – Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO), kao i Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja – PIO Fonda.

Obrazac za upis deteta u predškolsku ustanovu na teritoriji Beograda moći će da se preda i lično u predškolskoj ustanovi, ali bez potrebe da se uz njega prilažu druga dokumenta. Dalji tok prijave teći će uobičajenim putem.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.