Henri Grili, profesor na Stenfordu, predviđa kako u budućnosti polni odnos neće biti potreban za nastavak ljudske vrste i veruje da će kroz 20 godina većina dece biti začeta u laboratorijima i samim tim seksualni odnos više neće imati svrhu reprodukcije.

"Za 20 do 40 godina kada par poželi da ima dete, muškarac će morati da donira spermu, a žena komadić kože", rekao je Grili i objasnio kako će "tehničari u laboratoriji od kože da naprave matične ćelije koje se zatim pretvaraju u jajašce. Ono će se oploditi spermom, pa će par dobiti seriju embriona".

"Naučnici će zatim da analiziraju embrione i dodeliće im pluseve i minuse", tvrdi Grili.

Pogledajte i Genetski inženjering: Upoznajte prvu bebu začetu metodom "tri roditelja"! (VIDEO)

Nakon proučavanja prednosti i nedostataka embriona, budući roditelji će odabrati koje embrione žele da zadrže i on se tada stavlja u matericu žene.

Grili je objasnio kako će embrioni biti podeljeni u kategorije da bi olakšali biranje budućim roditeljima. Prva kategorija sadržavaće embrione sa teškim bolestima, a druga sa lakšim. Treća kategorija je fizički izgled, odnosno boja očiju, kose itd. Četvrta kategorija predviđa ponašanje.

"U četvrtoj kategoriji informacije su ograničene, ali moći ćemo da kažemo koja je verovatnoća da dete bude veoma inteligentno", rekao je Grili.

Tvrdi da će ovaj način reprodukcije postati normalan pogotovo u zemljama gde je odlazak kod lekara skup. Kako bi izbegli mogućnost rađanja dece sa bolestima, roditelji će se odlučiti na ovaj postupak.

Izvor: Express.hr

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.