Srbija ima trend rasta rađanja van braka, što je u odnosu na Evropu, umereno visok procenat rađanja van braka, rekla je Biljana Stanković iz Centra za demografska istraživanja, na okruglom stolu u Institutu društvenih nauka.

Opada broj samoubistava

Od 2000. do 2005. godine primetna je stopa rasta samoubistva dok taj broj do danas znatno opada. Najveći rizik od samoubistava je u populaciji od 20 do 34 godine, a najmanji kod ljudi u braku.Po danima najviše samoubistava desilo se ponedeljkom a najmanje vikendom, objasnio je Goran Panev iz Centra za demografska istraživanja.

Ona je istakla da većina očeva sa vanbračnom decom nije priznala svoju decu, što dalje implicira da deca ne žive u porodici i dodala da 40 odsto očeva prizna, a 60 odsto ne prizna vanbračno dete.

Vladimir Nikitović iz Centra za demografska istraživanja, naglasio je da se broj stanovnika ne mora povećati rastom nataliteta, već je dovoljno podići standard građana što bi dovelo do smanjenja migracija.

"U zemlji gde se rodi 60.000 dece godišnje ne treba planirati nove škole, već načine kojima će se život poboljšati da bi se smanjio odliv ljudi", naveo je Nikitović.

Petar Vasić, profesor Geografskog fakulteta u Beogradu, naveo je da se rađanje prvog deteta pomerilo sa 25 na 28 godina.

"Sa porastom godina za rađanje raste i rizik od nemogućnosti dobijanja deteta", rekao je Vasić.