Upis u vrtiće počinje 9. maja i trajaće do 20. maja, a prvi put roditelji neće morati da obilaze šaltere kako bi pribavili neophodne dokumente, saznajemo u gradskoj upravi. U 17 predškolskih ustanova slobodno je 6.950 mesta, od kojih je 5.109 u jaslama i 1.584 u vrtićima. Broj mesta je, u odnosu na prošlu godinu, manji za 1.550. Na listi čekanja se nalazi oko 5.000 mališana.

Na upis u jasle već čeka 2.980 beba i oko 2.000 dece vrtićkog uzrasta. Najteža situacija je u Novom Beogradu, gde je "ispod crte" ostalo 800 dece, u Zemunu - 748 dece, Vračaru - 680 najmlađih...

Najmanje dece na upis u obdanište čeka u Sopotu i Barajevu, po desetak. Situaciju dodatno otežava i to što u pojedinim predškolskim ustanovama uopšte nema mesta u vrtićima. Tako za mališane od tri godine nema nijedno slobodno mesto na Vračaru i u Borči, dok ih je u Kotežu tek osam.

Privatni vrtići

Roditelji čija deca budu odbijena u državnom vrtiću mogu konkurisati za upis u privatna obdaništa, uz subvenciju grada. Kod privatnika je prošle godine upisano oko 5.000 mališana, a iz gradske kase se plaća 80 odsto od utvrđene ekonomske cene od 27.700 dinara.

Pogledajte i Saveti za bezbolan polazak u vrtić

Roditelji, prvi put, neće morati da čekaju duge redove kako bi sakupili neophodne "papire" za upis. Sve neophodne dokumente razmenjivaće institucije međusobno, kako je propisano Zakonom o opštem upravnom postupku. Osim vremena, to će značiti i uštedu u kućnom budžetu, jer neće morati da plaćaju takse za uzimanje dokumenata kao što su izvod iz matične knjige rođenih, potvrda iz PIO fonda o radnom stažu...

U gradskoj upravi kažu da će roditelji preko gradskog portala i aplikacije "Upis u vrtić" moći da popune zahtev, unesu svoje i matične brojeve dece i proslede ga predškolskoj ustanovi. Zahtev dalje ide državnoj ustanovi, koja elektronskim putem šalje obrazac M-4 iz PIO i izvode, dokumenti se obrađuju i zahtev automatski ide na rang-listu.

Roditelji će imati mogućnost da lično popune dokumenta, a predškolska ustanova će pribavljati uverenja po službenoj dužnosti.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.