Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da je velika stvar što je ova manifestacija obnovljena i da će Grad Beograd nastaviti da podržava Dečji kulturni centar, nekadašnji Dom pionira.

"Završili smo rekonstrukciju Dečjeg kulturnog centra i mnogo novca uložili u poslednje vreme. Uspeli smo i da obezbedimo donaciju kompanije „Luk oil”, koja će ovoj ustanovi od juna pokloniti 11 miliona dinara. Tim sredstvima biće rekonstruisana sala u Dečjem kulturnom centru, tako će deca od septembra ili oktobra moći da uživaju u tom prostoru", istakao je Vesić i dodao da su zaposleni u toj ustanovi zahvaljujući svojoj požrtvovanosti zaslužili još veću podršku.

Članica Gradskog veća Tanja Popović zahvalila je Dečjem kulturnom centru na odluci da obnovi manifestaciju Beogradsko proleće.

"Posle dvadeset godina u Beogradu ćemo čuti najlepše zvuke dečjih pesama. Grad Beograd je u poslednje dve godine obnovio mnogo manifestacija, a ova je jedna od najlepših i posebno smo ponosni na nju. Grad Beograd će i dalje podržavati ovakve događaje, za nas je kultura posebna, i ako je namenjena deci posebna je čast", naglasila je ona.

Muzički urednik manifestacije Leontina Vukomanović rekla je da je koncept takav da odrasli pevaju pesme za decu, a to su čuveni hit pevači, oni koje će roditelji i deca zapamtiti.

"Mi smo stare dečje pesme odenuli u novo ruho i dali im nove aranžmane, novu produkciju i time obezbedili njihovo dalje trajanje", naglasila je ona i zahvalila gradskom menadžeru Goranu Vesiću na velikoj pomoći i podršci da Dečji kulturni centar ponovo zaživi.

Dečje pesme će pevati Željko Vasić, Nevena Božović, Slobodan Boda Ninković, Bojana Stamenov, Marko Živić, Minja Subota, Jelena Tomašević, Branko Milićević Kockica, Andrija i Anđelka, Milorad Mandić Manda, Sergej Ćetković, Leontina Vukomanović, a pratiće ih hor Dečjeg kulturnog centra Beograd. Član Upravnog odbora manifestacije Minja Subota podsetio je da je 1972. godine u Domu pionira, održano prvo Beogradsko proleće.

"To je bio pionirski poduhvat entuzijasta u okviru „Susreta četvrtkom”. Smatrali smo da je bilo potrebno pokloniti deci pesme komponovane na stihove najistaknutijih pesnika, da ih komponuju naši najpoznatiji kompozitori i da ih odevamo u ruho popularne muzike. Dogovorili smo se da pesme pevaju odrasli, popularni junaci dece i roditelja. Te pesme se pevaju i danas i postala su dečja literatura", istakao je Subota.

Predsednik Upravnog odbora manifestacije Donka Špiček kazala je da su u ovoj ustanovi nastale najlepše dečje pesme. Pesme koje deca sada pevaju nisu primerene njima, ne vredi kritikovati, već pokazati kako treba, navela je ona.

Konferenciji su prisustvovali i stručni saradnik Sekretarijata za kulturu Danilo Đoković i pevačica i učesnica Dečjeg beogradskog proleća Nevena Božović.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.