Bebina koža je podložna iritacijama u prvim nedeljama i mesecima života zbog čega je u ovom periodu pravilna nega od ključnog značaja, savetuju pedijatri.

Evo kratkog uputstva kako da pravilno negujete nežnu kožu vaše bebe.


1. Ne preterujte sa kupanjem

Ne kupajte bebu više od dva do tri puta nedeljno. Temperatura vode je jako bitna, ne sme da bude pretopla, već samo mlaka, a ako se bojite da će se dete prehladiti, u toku kupanja polivajte ga više puta mlakom vodom preko ramena. Okupanog mališana odmah uvijte u spremljeni peškir, dobro ga osušite i odmah namažite losionom za telo koji će hidrirati bebinu kožu. 

2. Redovno menjajte pelene bebi

Posledica neredovnog menjanja pelena je veoma neprijatan ojed, kao i uporan osip.  

Zato, čim se beba ukaki ili upiški, ukoliko vam prilike dozvoljavaju, odmah joj promenite pelenu. Najbolje je da joj operete guzu mlakom vodom (ili je obrišite vlažnim maramicama za osetljivu kožu) i lepo je posušite. Menjajte detetu pelenu čak iako nije ništa uradilo jer koliko god da su testirane, pelene umeju da iritiraju nežnu dečju kožu.

3. Pažljivo birajte kozmetiku za bebu

Osip, takođe, može biti prouzrokovan i upotrebom neodgovarajuće kozmetike, koja može da naudi još uvek nedovoljno razvijenoj koži novorođenčeta. 

Pažljivo čitajte sastav kozmetičkih proizvoda namenjenih deci. To što na šamponu ili kremi piše da je bezbedno za bebe ne znači da će prijati vašem detetu. Pri odabiru vlažnih maramica uvek gledajte etiketu i proverite da li se u njihovom sastavu nalaze: sapun, alkohol i drugi štetni sastojci koji mogu da dovedu do iritacije. Birajte vlažne maramice koje imaju blag i hidrirajući efekat. Jonson’s Baby vlažne maramice sadrže 97 odsto vode i toliko su blage i nežne da ih možete koristiti za brisanje celog bebinog tela, pa čak i predela oko očiju.

4. Rešite se temenjače

Temenjača ili, stručno, seboreični dermatitis, se obično javlja u prvim mesecima bebinog života, ukoliko koža luči previše sebuma. Manifestuje se u vidu debljih, masnih, žućkastih ili rozikastih ljuspica na bebinoj glavi i licu, tačnije oko obrva, kapaka, nosića i iza ušiju, a ponekad i na telu. 

Pedijatri će vam svakako preporučiti najbolji tretman koji se sastoji od upotrebe posebnih šampona, ulja i terapeutskih krema i losiona. Ono što možete sami da uradite je da bebinu kožu stalno hidrirate odgovarajućim uljima napravljenim za bebinu osetljivu kožu kao što su Jonson’s Baby ulje, i antialergijski pH neutralan losion Jonson’s Baby TOP-TO-TOE.

Takođe, pažljivo birajte šampone. Uvek proveravajte šta piše na etiketi i da li u sastavu ima supstanci koje će pogoršati seboroični dermatitis. Formula Jonson’s Baby šampona je toliko blaga da neće škoditi ni ako bebi upadne u oči. 

5. Izlečite ekcem 

Hronično upalno stanje kože je uobičajeno kod beba u čijim porodicama postoji istorija bolesti poput astme, raznih vidova alergije ili atopijskog dermatitisa. Ekcem se kod beba uglavnom pojavljuje u vidu osipa na rukama, licu, vratu, laktovima i zadnjem delu kolena. 

Adekvatna higijena je jako bitna. Prilikom kupanja koristite blago sredstvo za negu kože ili šampon specijalno napravljen za bebe sa osetljivom kožom. Ulja i losioni imaju veliku ulogu u hidrataciji suve kože, pa pažljivo birajte najbolje proizvode za vaše najmilije. 

6. Vodite računa o vremenskim prilikama

Nikako ne izlažite dete mlađe od šest meseci suncu. Starije mališane mažite najjačim faktorom i to minimum 30 minuta pre odlaska na plažu. Zimi obavezno namažite dete kremom pre nego što ga izvedete napolje. Vodite računa da i leti i zimi dete pije puno vode. 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.