Dojenje nije samo nezaboravan kontakt između mame i bebe, već i najbolji mogući način da se stvore osnove za pravilan rast i psihofizički razvoj naših mališana. Iz tog razloga, u beogradskom Tržnom centru "Merkator" otvoren je drugi u nizu „Humana kutak za dojenje“.

Prepoznajući prednosti ovakvog kutka, projekat su podržali i Gradski sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu i Škola roditeljstva „Nada Lazić“.

"Uvereni smo da briga o zaštiti dece počinje onog momenta kada smo planirali da uvećamo porodicu, a nastavlja se njihovim rođenjem i prvim dobrim koracima koje preduzimamo za njih. Odluka o dojenju je prirodan izbor i najbolje što moze da se obezbedi svakoj bebi. Da bi podstakli mame da doje, preduzimljivi ljudi zaposleni u Humani obezbedili su drugi kutak za dojenje. Gradski sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu podržava sve kompanije koje razmišljaju na ovakav način i s ponosom podržava otvaranje Kutka za dojenje, pozivajuci sve mame da ga koriste" - rekla je sekretarka za obrazovanje i dečiju zaštitu grada Beograda, Snežana Đurić.

Ovaj kutak namenjen je svakoj mami, koja želi da se u miru posveti svojoj bebi, da je nahrani, presvuče ili uspava, u sred porodične kupovine ili šetnje, uz mogućnost da je i starije dete sa njom.

„Majčino mleko je osnova svakog novog malog života, njegov temelj i prirodna hrana. U Školi roditeljstva, koju vodim već petnaest godina godina i nakon 46 godina iskustva, veoma sam obradovana ovakvom inicijativojm i istarjnošću da se mamama obezbedi kutak, gde mogu da u miru budu posvećene detetu. Iako svi podržavaju dojenje, nije svim mamama jednako prijatno i moguće da na javnom mestu podoje dete, presvuku ga i uspavaju. Nisu ni sva deca ista, pa mnogim bebama ne prija kada se to radi u gužvi restorana i kafića.“ - istakla je Nada Lazić iz Škole roditeljstva.

Novi kutak za dojenje opremljen je shodno kvadraturi, odgovarajućim elementima neophodnim mamama i mališanima, u toplim bojama i materijalima najlepših dečijih soba, kako bi pružili prijatnost i adekvatan komfor. 

„Naša ideja je da svaki veći grad u Srbiji na najprometnijima mestima ima Kutak za dojenje. Savremene mame su opterećene mnoštvom obaveza, voze, idu u nabavku i brinu o svemu, često vodeći i svoju bebu sa sobom. U želji da im damo podršku da, i pored svega toga, nikada ne odustanu od dojenja, odlučili smo da drugi kutak za dojenje otvorimo u Beogradu, nakon čega ćemo akciju dobrih namera i podrške mamama preneti i u druge gradove u Srbiji.“- izjavila je Jelena Cvetković, predstavnica Humane.    

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama