Deca danas nisu ista kao deca juče. Ona brže misle, radoznalija su, otvorenija, traže drugačiju vrstu pažnje, ne zadovoljavaju se formalnim autoritetima a njihovo poverenja mora da se zasluži. To su deca novog doba. Takođe, ni roditelji danas nisu isti kao roditelji juče. Današnji su zabrinutiji, pod većim stresom, uplašeniji, sa manjkom vremena a viškom obaveza.

Kako bi savremeno roditeljstvo učinili što lepšim i dali odgovore na mnoga pitanja mladih mama i tata, organizatori Festivala "Roditeljstvo novog doba", okupili su stručnjake iz različitih oblasti koje se bave decom.

"Nikada ništa slično u našoj zemlji nije bilo organizovano. Iskoristite priliku, pokažite da vam je stalo. Naša deca su to sigurno zaslužila, kao što smo i mi zaslužili da sebi olakšamo sopstveno roditeljstvo. Omogućite sebi da sledeći put kada vas neko pita: "Kako ste?", možete iskreno da odgovorite da ste bolje i da više uživate u svom roditeljstvu. Cilj je da zajedno pronađemo odgovor na pitanje: Kako danas vaspitavati dete?", kaže pedagog Jelena Holcer, jedan od organizatora Festivala.

Programom Festivala obuhvaćeno je više predavanja i radionica, a biće održana i dva panela: jedan posvećen glavnoj temi – vaspitavanju dece u novom svetu, a drugi – uticaju interneta na povezivanje roditelja u zajedničkoj misiji koja će deci dati najbolju moguću osnovu za život.

"Pričaćemo o onome što nam je svima najvažnije, o našoj budućnosti na način primeren novom dobu. Da roditeljstvo učinimo što manje teškim, da naučimo da budemo bolji roditelji. Kada steknu samopouzdanje, razreše lične anksioznosti, moći će kroz svoje roditeljstvo da putuju radosno i opušteno, a svojoj deci budu odgovarajuća podrška i vetar u leđa", kaže Jelena.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.