Roditeljska udruženja vode dve kampanje - "Čuvaj mi mesto" i "I ja se borim", ali je poruka jedinstvena - pružiti neophodnu podršku malim borcima i herojima.

Teodor Mančić, predsednik Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka rekao je da deca najčešće obolevaju od leukemije, kao i da je neophodno da popravimo uslove u bolnicama u kojima se leče deca kao i vanbolničke uslove da bi procenat izlečene dece bio veći.


Pogledajte i Pismo mame čija ćerka boluje od raka: Dragi "normalni" roditelji, ovo bih volela da znate...

"Sadašnji podaci o procentu izlečenja su između 70 i 85 odsto i svake godine se taj procentat povećava, tako da smo zadovoljni time što nauka usepeva da više dece izleči od leukemije. Ranije je taj procenat bio manji. Postoji i lošija brojka da se iz godine u godinu broj novoobolele dece povećava", rekao je Mančić za RTS.

Prema njegovim rečima, kao država trebalo bi da imamo kancer-registar gde bi bili statistički obrađeni pravi podaci na osnovu kojih bi mogli da planiramo budućnost naše dece i lečenje.

Pogledajte i Genetska predispozicija uzrok za pojavu raka kod velikog broja obolele dece

Naši i evropski protokoli se ne razlikuju, razlika je u uslovima u kojima se deca u Srbiji leče. "Mi moramo da radimo na tome da popravimo uslove u bolnicama i vanbolničke uslove da bi procenat izlečene dece bio veći", rekao je Mančić.    

Najviše klinika i odeljenja na kojima se leče deca od malignih bolesti su u Beogradu, a ko pošalje poruku broj na 1150 prikuplja se novac za otvaranje onkološkog odeljenja u Nišu.

"Sada je to zelena livadica pored Kliničkog centra ali mi se nadamo da ukoliko država uspe da nađe snage da nam oprpsti PDV koji nam traži za građenje ovog hematoonkološkog odeljenja da ćemo uspeti da do kraja ove građevinske sezone sazidamo jednu novu kliniku po evropskim standardima, po meri deteta i da ona bude zvezda vodilja kako treba da izgleda hematoonkološko odeljenje u našoj zemlji i da se na osnovu te klinike naprave druge klinike da bismo poboljšali uslove lečenja", rekao je Mančić.  


Pogledajte i Objavom na Fejsbuku mama otkrila da joj beba boluje od retke vrste raka (FOTO)

Menjaće se zakon o zdravstvenom osiguranju, stigla je ohrabrujuća vest iz Ministarstva zdravlja, za sada kao predlog.

"Već tri godine se borimo za predlog promene zakona, dobijali smo svake godine obećanja, ovo obećanje je najozbiljnije i mi se nadamo da će ministar i ostali ministri iz Vlade smoći snage da promene zakon jer je to vrlo važno za roditelje - da budu na bolovanju koliko god je neophodno a da dobijaju 100 odsto dohotka", rekao je Mančić.

U ovakvim situacijama majke moraju da daju otkaz čije je dete bolesno što je tragedija, kaže Mančić. "Nadamo se da će do kraja godine ovaj zakon biti usvojen i da ćemo za sledeći 15. februar objaviti da je taj zakon zaživeo", kaže Mančić.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.