Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova Varoš: Više novca za bebe

Naknada za prvorođeno i drugorođeno dete, ali i novčana pomoć za nezaposlene porodilje, ove godine će biti veća za sve majke koje žive ne teritoriji opštine Nova Varoš.

 Izvor: Foto: Profimedia


Kako bi pospešila natalitet, Opština Nova Varoš će iz budžeta za 2016. izdvojiti znatno više sredstava nego do sada na ime naknade za novorođenčad. 


Opštinsko veće nedavno je donelo odluku da se novčani iznos za prvorođeno dete sa 50.000 dinara uveća na 100.000, za drugorođeno sa 100.000 na 200.000 dinara, dok za treće, četvrto odnosno peto dete novčana naknada ostaje ista kao lane - po 300.000, 400.000 odnosno 500.000 dinara. 


Pročtajte i... Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom: Sve o roditeljskom dodatku u Srbiji

Prema novoj odluci, nezaposlenim porodiljama u zlatarskom kraju, umesto 10.000, sada sleduje po 12.000 dinara za prvorođeno dete do njegovog prvog rođendana, a za svako sledeće iznos se uvećava za po 3.000 dinara (drugo 15.000, treće 18.000, četvrto 21.000 i peto 24.000 dinara).

Statistika

Na teritoriji opštine Nova Varoš je tokom 2015. godine rođeno 85 beba, što je za 20 manje nego lane. Od tog broja, njih 55 je sa gradskog, a 30 sa seoskog područja. Brojnije su devojčice - rođeno ih je prošle godine 45, dok je dečaka 40. U Beloj Reci, koja važi za jedno od najmlađih sela, lane nije rođena nijedna beba, a dečji plač slabo se čuo i u mesnim zajednicama Radoinja, Bistrica, Draglica, Burađa, Ojkovica i Debelja sa čijih je teritorija na svet došlo svega po jedno novorođenče. Najviše bebe rođeno je u Akmačićima - sedam i Rutošima - šest. Ohrabruje podatak da su u zlatarskom kraju lane sklopljena 73 braka, što je za dvadesetak više nego 2014. godine.

“Lane je čak 19 bračnih parova dobilo treće dete, što je znatno povećanje u odnosu na nekiji raniji period. To je dobar pokazatelj da je dosadašnja mera povećanja opštinske naknade za treće rođeno dete dala očekivani efekat. Ove godine smo se zato odlučili da posebno motivišemo na proširenje porodica bračne parove koji još uvek nemaju potomstva ili imaju jedno dete”, ističe Ivan Mladenović, zamenik predsednika opštine koji se bavi pitanjima brige o deci i porodici.

Prema rečima Danijele Topalović iz službe dečje zaštite pri Opštinskoj upravi, tokom 2015. godine izdvojeno je ukupno 12,5 miliona dinara za novčane naknade za novorođenčad, nezaposlene porodilje i samohrane roditelje bez stalnog zaposlenja, kao i da se značajna sredstva planiraju i za ovu godinu, ukoliko trend rađanja to bude diktirao.


Pročtajte i... Vojvodina: Mesečna pomoć od 12.000 dinara za treće dete


U Opštini ističu i da, bez obzira na teške ekonomske prilike i nešto „tanji“ lokalni budžet, nemaju nameru da se ugledaju na brojne druge lokalne samouprave u Srbiji koje su zbog besparice smanjile naknade za bebe i decu, već da je plan da u skladu sa mogućnostima ovakva davanja u perspektivi budu i uvećavana. Jedan od razloga je što je novovaroška opština jedna od sredina u kojima je problem nataliteta veoma izražen, što najbolje ilustruje podatak da bi u prvi razred školske 2019/2020. u najboljem slučaju moglo da pođe osamdesetak mališana, što je za čak 40 manje u odnosu na broj dece rođene, recimo, do marta 2009.

Izvor: Danas


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica