Povodom godinu dana od usvajanja Zojinog zakona o lečenju dece obolele od retkih bolesti, Lončar je novinarima rekao da je u inostranstvo otišlo više od 169 dece preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i 19 preko Budžetskog fonda za lečenje u inostranstvu.

"Nećemo stati na ovome. Mi smo se već danas dogovarali da se formira kancelarija, da nadjemo najbolje stručnjake koji postoje i da im damo mogućnosti da se još više i bolje bave ovim i da prate svetska dostignuća i da pomažu porodicama koje imaju takvu decu, da im pomažu pre nego što odu u inostranstvo na dijagnostiku, ali i kada se vrate", kazao je on.

Lončar je rekao da u budžetskom fondu ne postoji problem sa novcem i da postoji želja da se taj novac iskoristi.

Bojana Mirosavljević, koja je bila jedan od inicijatora za donošenje zakona rekla da je Zojin zakon jedan od zakona koji se u Srbiji sprovodi.

"Za nas je velika stvar i ako je jedno dete spašeno, mi smo prezadovoljni. Zoja je ostvarila svoju misiju", rekla je Bojana Mirosavljević čija je kćerka Zoja preminula od Batenove bolesti.

Bojana Mirosavljević je kazala da je nedavno boravila u Cirihu gde je jedna velika svetska farmaceutska kompanija pokazala interesovanje i planira da na osnovu Zojinog zakona napravi "jednstvenu svetsku platformu za rešenje problema dijagnostike retkih bolesti u svetu".

"Činjenica je da ta deca zaslužuju dostojanstven život. Sva ta deca konačno imaju prava na invalidska kolica i na svoju terapiju", navela je ona.

Poslanik DS Dušan Milosavljević rekao je da mu rad na ovom predlogu zakona dao "političku svrhu bavljenja politikom", jer je reč o nečemu što je dobro za sve građane.

"Da je jedno dete spašeno ovim zakonom bila bi velika stvar, a za godinu dana je oko 200 dece dobilo dijagnozu i šansu da živi", kazao je on. 


Izvor: Beta

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama