Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crna Gora: Na porodiljskom odsustvu 81 otac

Jedan od očeva iz Podgorice, koji je koristio porodiljsko odsustvo, kaže da je uživao u vremenu sa detetom, a otišao je na odsustvo jer je njegova supruga morala da počne da radi

 Izvor: Foto: Shutterstock

Pravo na roditeljsko odsustvo sa posla u Crnoj Gori trenutno koristi 81 otac, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kako piše podgorički dnevni list Dan, u 2013. godini ovo pravo je koristilo 76 crnogorskih očeva, a prošle godine njih 351.

Jedan od očeva iz Podgorice, koji je koristio dato pravo, kaže da je uživao u vremenu sa detetom, a otišao je na odsustvo jer je njegova supruga morala da počne da radi, a budući da nije imala ugovor o radu na neodređeno vreme, i da je zaposlena u privatnoj firmi, on je odlučio da priskoči u pomoć.

Pogledajte i Tate na porodiljskom odsustvu: Ovakve muževe bi svaka žena poželela (FOTO)

U Ministarstvu rada i socijalnog staranja kažu da se za omogućavanje prava na roditeljsko odsustvo mesečno iz državnog budžeta izdvaja 9.423 evra.

Najviše očeva koji koriste pomenuto pravo je iz Rožaja, njih 30, za koje se mesečno izdvaja 1.906 evra.

Na drugom mestu po broju tata na "porodiljskom" odsustvu su Berane, sa 20 očeva, a iznos sredstava koji se izdvaja na mesečnom nivou je 1.285 evra.

U Plavu i Gusinju roditeljsko odsustvo zbog rođenja deteta koristi 19 očeva.

Na evidenciji Centra za socijalni rad za opštine Bijelo Polje, Mojkovac i Kolašin nalazi se samo jedan otac koji koristi pravo na roditeljsko odsustvo sa mesečnim primanjem od 295 evra, i on je iz opštine Bijelo Polje.

Na Cetinju odsustvo koriste dva oca, oba kao nezaposlena lica čije su supruge strani državljani, i njima se isplaćuje po 64 evra mesečno.

U Baru su evidentirana dva oca koja koriste pravo na roditeljsko odsustvo, a mesecni iznos refundacije je 1.497 evra.

U Herceg Novom trenutno su na roditeljskom odsustvu usled rodenja đeteta dva muškarca, dok sredstva za refundaciju iznose 793 evra.

Na podrucju Podgorice, gradske opštine Golubovci i Tuzi i opštine Danilovgrad, evidentira su četiri muškarca koji koriste pravo na roditeljsko odusustvo. U svrhe refundacije naknada zarada po osnovu roditeljskog odsustva izdvaja se 1.726 evra mesečno objašnjavaju u ministarstvu.

U Budvi jedan otac koristi pravo na roditeljsko odsustvo i za to pravo izdvaja se 570 evra, piše Dan.

Izvor: Tanjug

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.očevi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica