Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Valjevo: Rođena stota beba začeta u Centru za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice

U jedinom VTO centru mimo univerzitetskih centara u Srbiji, pre par dana rođene su još dve devojčice začete procesom odmrzavanja embriona.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U Valjevu je rođena stota beba začeta u Centru za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice, objavljeno je na sajtu te zdravstvene ustanove.

To je jedna od dve devojčice, bliznakinje, koje su na svet došle "carskim rezom", koji je obavio akušer Branko Budimirović, šef VTO centra. 

Bliznakinje su začete procesom odmrzavanja embriona, što je deseta među stotinu beba začetih na taj način. Centar za VTO zvanično je počeo sa radom u decembru 2012. godine, a pojedine procedure rađene su i pre toga, pa je broj "beba iz epruvete" veći od stotinu. 

Pogledajte i Saveti stručnjaka: Uspešna priprema za vantelesnu oplodnju

To je jedini VTO centar mimo univerzitetskih centara u Srbiji, a u njegovom nastankui značajnu pomoć lekarima i drugom osoblju pružio je Univezitetski klinički centar iz Maribora u Sloveniji. 

U Valjevu ne postoje liste čekanja, a u VTO centar dolaze i parovi bez dece iz drugih delova Srbije, koje šalje RFZO s tim što i brojne opštine namenskim sredstvima pomažu sugrađanima da dobiju potomstvo. 

Kako je najavljeno, 14. decembra, na godišnjicu početka rada Centra za VTO Opšte bolnice u Valjevu, biće obeleženi dosadašnji uspesi u radu u okviru kampanje "Da se novi život rađa".

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica