Reč je o izbeljivaču koji, ako se na bilo koji način unese u organizam, može dovesti i do smrtnog ishoda. Ovaj “čudotvorni rastvor”, koji se najčešće prodaje očajnim roditeljima sa bolesnom decom, zapravo je hlor-dioksid. Pored njega se preporučuje unošenje limunske kiseline da bi se aktivirao.

"Šokiran sam saznanjem da je nekom palo na pamet da pije izbeljivač. To je pre svega otrov jer ima korozivno delovanje i može dovesti do ozbiljnih oštećenja organa. Prvo dovodi do oštećenja digestivnog trakta, čija je krajnja posledica suženje jednjaka ili želuca. To dovodi do invalidnosti jer čovek ne može da guta. Mora da mu se pravi plastika, otvara stoma na grlu kako bi mogao da jede ili da pije", upozorava dr Dragan Joksović, toksikolog.

MMS ne stiže do creva, neutrališe se u želucu, izaziva krvarenje i ostavlja opekotine.

Pogledajte i Roditelji, oprez! Mnogi saveti na internetu su pogrešni

"Varikina, sona kiselina, natrijum-hidroksid... Ako se ova jedinjenja piju, mogu dovesti do smrtnog ishoda. Takođe je veoma opasno ako se maže po koži jer pravi ozbiljne opekotine, a ožiljci ostaju trajno na telu", kaže dr Joksović.

Fejsbuk grupe u kojima se našim ljudima savetuje “lečenje” ovim izbeljivačem funkcionišu godinama i broje više desetina hiljada članova, naočigled Tužilaštva za visokotehnološki kriminal.

Nadležni su reagovali 2011. godine, kada je raskrinkan nadrilekar iz BiH Slobodan Maslić. On je “mućkao” MMS, koji se prodavao u Srbiji za 15 evra. 

Uglavnom ga promovišu iste grupe koje javno pozivaju na bojkot zvanične medicine i vakcinacije dece.

Kao glavne argumente navode da su lekovi otrov i da se svaka bolest, pa i rak ili autizam, mogu izlečiti MMS-om, gledanjem u sunce, sirovom ishranom, klistiranjem kafom ili “urinoterapijom”.

Izvor: Blic

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.