Siniša Mali je rekao da se ovaj dan obeležava u celom svetu, a da je želja bila da u Pionirskom gradu takođe bude priređena lepa manifestacija, prenosi Beoinfo.

"Na ovom događaju učesvuje 17 predškolskih ustanova, kao i deca iz prihvatilišta. Ovo je sjajna prilika da pokažemo deci da su nam ona najvažnija i da su budućnost našeg grada. Prvi put u istoriji grada smo osnovali Savet za prava deteta, a na trećoj sednici, koju smo održali danas, usvojili smo i godišnji plan za 2016. godinu i obrazovali nekoliko radnih grupa koje će se baviti posebnim problemima. Ideja Saveta je da koordinira sve aktivnosti koje su vezane za decu na teritoriji grada Beograda i njihova prava", rekao je gradonačelnik.

On je posebno istakao da su ove godine u sistem predškolskih ustanova uključeni i privatni vrtiće, tako da su smanjeni redovi čekanja.

"U saradnji sa privatnim vrtićima otvorili smo 3.600 novih mesta za mališane i nastavljamo sa širenjem kapaciteta. Uspeli smo da nađemo lokaciju za novo prihvatilište za decu sa ulice i nadam se da ćemo u narednih nekoliko nedelja potpisati i taj ugovor. Ove godine imamo preko 250 dece sa smetnjama u razvoju koja koriste uslugu ličnog pratioca. Obezbedili smo i 1.000 novogodišnjih paketića za decu iz socijalno ugroženih porodica koji će im biti dodeljeni u okviru tradicionalne humanitarne akcije „Novogodišnja kutija". Sve su to aktivnosti kojima se bavi Savet za prava deteta kako bismo im obezbedili što lepše i bolje detinjstvo", istakao je Mali i poručio deci da vode računa jedni o drugima, slušaju starije, da se bave sportom i posećuju Pionirski grad.

Pionirski grad je konačno ponovo vraćen deci, naveo je Mali i dodao da tu sada ima lepih sadržaja, a da će sledeće godine biti napravljen i rolerkoster.

Pesmom, igrom i izložbom likovnih radova mališani iz beogradskih vrtića predstavili su sve ono što znaju iz domena svojih prava.

Svetski dan deteta obeležava se 20. novembra, a ustanovila ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1954. godine kako bi se skrenula pažnja na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju. Na ovaj dan pre 26 godina usvojena je i Konvencija o pravima deteta u UN, a Republika Srbija ga je ratifikovala i preuzela sve obaveze iz konvencije.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.