Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mladje od 5 godina. Svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba, a 17. novembar je datum kada se na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou skreće pažnja na probleme koje imaju ovi mališani i njihovi roditelji.

Pretpostavlja se da se u svetu svako deseto dete rodi pre termina, a ukoliko bi razvijenije zemlje ozbiljnije krenule u kampanju preventive prevremenih porođaja, moglo bi da se predupredi čak 58.000 porođaja pre termina. Na taj način, bebe bi u sigurnom maminom stomaku ostale do predviđenog termina.

U svetu godišnje umre skoro milion prevremeno rođenih beba, a mališani koji se rode pre termina mogu imati kasnije probleme u rastu i razvoju.

Brojne organizacije se trude da podignu svest o problemima koji nastaju usled prevremenog porođaja, kako bi se on mogao sprečiti, ali i daju savete majkama kako da tim bebama pruže najbolju negu.

Pored pomoći stručnjaka, dragocena im je i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom. Iz tog razloga, osnovano je Udruženje roditelja prevremeno rodjene dece Srbije ,,Mali Div,, koje pruža podršku roditeljima prevremeno rođene dece, tokom njihovog, često i višemesečnog, boravka u bolnici i mesecima i godinama nakon otpusta iz bolnice.

Članovi Udruženja su volonteri, a projekti se finansiraju zahvaljujući donacijama i usmereni su na poboljšanje kvaliteta lečenja i nege prevremeno rodjene dece i jačanje roditeljske uloge i prisustva u ovom teškom procesu. Svi projekti se realizuju uz konsultacije sa medicinskim stručnjacima, zahvaljujući kojima su oblikovani tako da konstruktivno i kvalitetno doprinesu zajedničkim naporima lekara i roditelja za što bolji ishod lečenja prevremeno rodjenih beba. Udruženje ,,Mali Div,, saradjuje sa drugim nacionalnim udruženjima širom Evrope i sveta, uz podršku Evropske fondacije za brigu o novorodjenčadi (EFCNI).

I ove godine, Udruženje ,,Mali Div,, se pridružuje aktivnostima za obeležavanje 17. novembra, Svetskog dana prevremeno rođene dece, koje se organizuju širom sveta, u cilju podizanja svesti u javnosti o problemu prevremenog rodjenja.