Nepal je donedavno bio država u koju su ljudi išli ukoliko su želeli da dobiju dete putem surogat materinstva. Međutim, smenom vladajuće garniture promenili su se i zakoni pa je strancima zabranjeno da koriste usluge surogat majki u Nepalu. 


Pročitajte i... Surogat majčinstvo: Koliko košta iznajmljivanje materice u svetu?

Problem je, kako navode američki mediji, što su mnogi parovi, od kojih je najmanje jedan iz Srbije, proces započeli pre promene zakona, a danas ne mogu da izvedu decu iz zemlje. Usluge surogat materinstva najviše su koristili parovi iz Izraela, Australije, Nemačke, Britanije...


Pročitajte i... Poznati koji su se ostvarili u ulozi roditelja zahvaljajući surogat majčinstvu

Vlade pojedinih zemalja, poput Australije, već su započele diplomatsku inicijativu s ciljem da deca dobiju dozvolu da napuste Nepal. Deca dobijena putem surogat materinstva u Nepalu poslednji put bila su u centru pažnje tokom zemljotresa u aprilu. Tada je tragično nastradao i tek rođeni sin izraelskog ambasadora u Beogradu Jozefa Levija, koga su on i njegov partner dobili tom metodom.

Izvor: Blic

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.