Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za lakše prepoznavanje problema: Vodič za praćenje razvoja kod dece

UNICEF i Udruženje pedijatara Srbije organizpvali su seminar na kojem je predstavljen "Vodič za praćenje razvoja dece" koji će pedjatrima u našoj zemlji pomoći da unaprede sistem praćenja i podrške razvoju dece od najranijeg ...

  Izvor: Foto: Shutterstock


Zahvaljujući Vodiču, obučeni pedijatri će i kod najmlađih pacijenata na vreme prepoznavati probleme sa vidom, sluhom, govorom i motoričkim razvojem, ali i psihološke, emotivne i socijalne probleme kod dece.    


Pročitajte i... Kontrole od 1. rođendana do polaska u školu

„Pedijatri se, zbog velikog obima posla, često fokusiraju samo na to da li dete dobro napreduje u smislu kilaže, da li je čisto, da li ima neki uobičajeni virus ili prehladu. Zato se dešava da  ponekad značajne stvari, poput teškoća u oblasti psihosocijalnog razvoja i komunikacije deteta sa psihičkim ili socijalnim smetnjama, prođu neopaženo. ’Vodič za praćenje razvoja dece’ će pomoći pedijatrima da dobiju precizniji uvid u opšte stanje deteta i stepen njegovog ili njenog razvoja u svim razvojnim domenima, kao i da uoče rizike koji postoje u porodici. Tako lekari postaju saradnici porodice,“ rekla je dr Danijela Vukićević.

 „Vodič za praćenje razvoja dece“ je jedan od elemenata u celokupnom sistemu rada sa decom koji, između ostalog, podrazumeva i bolju komunikaciju između pedijatara i drugih institucija koje brinu o interesu dece.

„Saradnja sa svim službama u zajednici je od ključne važnosti da pedijatri brže i pouzdanije prepoznaju probleme sa kojima se porodica i dete susreću, ali i da detetu pruže pravu i kompletnu podršku u razvoju.  Uvođenje ‘Vodiča za praćenje razvoja’ samo je jedan od koraka ka unapređivanju kvaliteta razvojnih savetovališta u radu sa roditeljima i drugim institucijama da bi deca dobila adekvatnu negu i pomoć kada se kod njih uoči neki od problema ili smetnji u razvoju,“ kaže dr Jelena Zajeganović Jakovljević, rukovoditeljka programa za rani razvoj deteta u UNICEF-u. 


Pročitajte i... Kako da izaberete pedijatra

 „Vodič za praćenje razvoja dece“ je deo programa Rani razvoj deteta koji zagovara sveobuhvatni pristup politikama i programima koji se tiču dece, njihovih roditelja i staratelja, a koji UNICEF realizuje u saradnji sa relevantnim ministarstvima. Period ranog detinjstva, od rođenja do treće godine, se smatra najznačajnijom razvojnom fazom u životnom veku osobe - obuhvata fizički, socio-emocionalni, jezičko-kognitivi i kulturološki razvoj pojedinca i predstavlja temelj uspeha i sreće u životu. 

Seminar je održan uz finansijsku podršku "Elektroprivrede Srbije".

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica