"Kad godine minu u beskraj, u daljinu i kad nam nestašni plavi čuperak nad okom posedi, shvatiš da ta mrva, majušna mrva detinjstva, nov jedan život vredi."     

U petak 23. oktobra u 20 sati, Malo pozorište "Duško Radović" proslaviće 66. godina postojanja, i tom prilikom će biti izvedena prva premijera u sezoni 2015/2016 – "Plavi čuperak". Dramatizaciju i režiju, ove antologijske zbirke poezije Miroslava Antića, potpisuje Sandra Rodić Janković.



Sa željom da mladima približi sve čari prve ljubavi, ali i da odgonetne njihove strahove, nadanja i patnje, predstava "Plavi čuperak" na savremen način prati odrastanje i sudbinu jedne generacije kod nas. Spajajući muziku, ples i glumačku igru predstava priča priču o snovima i tajnama u prvim koracima zaljubljivanja, problema sa roditeljima, profesorima i sistemom u kome se rađa, odrasta i rastaje jedna generacija. Rađena kao muzičko-scenski spektakl kome koreografija i scenski efekti daju pečat savremenog mjuzikla, ova predstava sledi osnovnu ideju pesnika da kada upotrebi reč "dete" sačuva dostojanstvo ogromne bezazlenosti u trenutku "dozrevanja pameti".

Autorsku ekipu čine Nenad Milosavljević – Galija (muzika), Vesna Popović (scena), Lidija Jovanović (kostim), Damjan Kecojević (koreografija) i Vojislav Savić (video animacija). Pored velikog broja glumaca iz ansambla, u predstavi se pojavljuju i Petar Strugar, Ivana Adžić, Katarina Dimitrijević i Arsenije Tubić.



Prvo izdanje zbirke "Plavi čuperak" objavljeno je 1964. godine. Zbirka je od tada objavljena u više od 90 izdanja širom sveta, a danas je sastavni deo lektire u petom razredu osnovne škole.


O Malom pozorištu

Malo pozorište "Duško Radović" osnovano je 27. maja 1948. godine kao Pozorište lutaka NR Srbije. U zgradu na Tašmajdanu se uselilo sredinom 1968. godine, a nakon smrti Duška Radovića ponelo je njegovo ime.

Predstave u Malom pozorištu "Duško Radović"

Svakog vikenda subotom od 17 i nedeljom od 12 sati publika može pogledati neku od predstava sa repertoara ovog pozorišta: "Mačak u čizmama", "Knjiga lutanja", "Tri praseta", "Noć u Merlinovom zamku","Tinejdž klub", "Ko je Loret?", "Strašne priče braće Grim", "Pop Ćira i Pop Spira", "Skoro svako može da padne (osim čaplje)!", "Lažeš Melita" i druge.

Kompletna rekonstrukcija matične zgrade u Aberdarevoj ulici, završena je krajem prošle godine i prostor je opremljen najsavremenijom scenskom mehanikom i rasvetom.

Na repertoaru pozorišta su lutkarske i igrane predstave za decu i mlade koje obrađuju najrazličitije teme - od čuvenih bajki i motiva iz Diznijevih crtanih filmova preko savremenih tekstova domaćih i stranih autora.

Pozorište će 23. oktobra proslaviti 66. godina postojanja, i tom prilikom biće uručene godišnje nagrade pozorišta - „Božidar Valtrović“  i „Milena Načić“. Tokom svog dugogodišnjeg rada Malo pozorište, učestvovalo je na svim relevantnim festivalima u zemlji (i nekadašnjoj Jugoslaviji), na kojima je osvojen veliki broj nagrada i priznanja. U okviru međunarodnih gostovanja pozorište je prikazalo svoje predstave u Rumuniji, Rusiji, Turskoj, Grčkoj, Italiji, Iranu, Danskoj, Japanu i Kanadi!

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.