Slučaj otkrivanja tone mesa i mesnih prerađevina bez dokumentacije u ilegalnoj klanici u Sremskoj Mitrovici nije usamljen - veterinarska inspekcija je ove godine u Vojvodini otkrila 12 neregistrovanih klanica i sedam mesara.


Pročitajte i... Adekvatna ishrana za vreme lečenje: Nedozvoljene kombinacije lekova i namirnica

U veterinarskoj inspekciji navode da su zaplenili i neškodljivo uništili 7.768,44 kilograma mesa bez dokumentacije i bez deklaracije i naglašavaju da su protiv svih osoba koje su se bavile nelegalnim prometom mesa podnete prijave. Kako navode, prijava je manje nego ranije zahvaljujući zajedničkim akcijama policije i inspekcije.


Pročitajte i... Meso - ukusno i hranljivo

Koliko je mesa što onog iz “domaće radinosti”, što onog prokrijumčarenog završilo na tržištu, nije poznato, ali je sigurno da ilegalni klaničari pokušavaju da prodaju na tone mesa kome se ne zna ni poreklo ni da li je ispravno ili je opasno po zdravlje. Pogotovo što to meso završava i u prerađevinama.

"Kada manje količine mesa odu u mesne prerađevine, teško mu je ući u trag jer se obično meša sa svežijim mesom. Tada jedino možemo reagovati ukoliko vidimo da je deklaracija falsifikovana ili da je proizvod neispravan. Zato kupci moraju biti obazrivi kada kupuju robu, pogotovo onu koja se prodaje na pijačnim tezgama", pričaju inspektori.


Pročitajte i... Meso u ishrani beba

Koliko je prodaja i kupovina mesa bez dokumentacije opasna, potvrđuje i Predrag Lalović, predsednik Društva nutricionista Vojvodine.

"Pokvareno meso može ostaviti strašne posledice po organizam. U takvom mesu može biti trihinele, može se oboleti od botulizma, može se oštetiti nervni sistem, a može doći i do smrtnog ishoda", kaže Lalović

Izvor: Blic

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.