Mališani obučeni i maskirani kao junaci knjiga autorke Pipi Duge čarape, imali su u subotu priliku da crtaju svoje omiljene likove, slušaju priče Astrid Lindgren na srpskom i švedskom jeziku, pevaju, igraju, kao i da pogledaju pozorišnu predstavu “Pipi Duga Čarapa”.

"Zainteresovanost mališana koji su uživali tokom večeri posvećenoj Pipi Dugoj Čarapi samo potvrđuje da se njena popularnost već godinama ne smanjuje i da brojni klinci širom sveta i danas obožavaju avanture i nestašluke ove neobične i hrabre devojčice. Zbog toga nam je drago što smo i u Beogradu organizovali ovu rođendansku proslavu, koja se tokom cele godine obeležavala u mnogim drugim zemljama uz podršku Švedskog instituta", rekla je Slavica Marković Sandić, koordinatorka za komunikacije i javnu diplomatiju ambasade Švedske u Beogradu.


Pogledajte i... Pipi Duga Čarapa: Kako danas izgleda čuvena devojčica sa pegicama? (FOTO)

U okviru nedelje “Građanin Dete – Društvo po meri deteta” tokom sledeće nedelje u Parobrodu će biti organizovane i radionice ”Children Make” na kojima će deca moći da izraze svoja razmišljanja o važnim životnim pitanjima koristeći nove tehnologije i umetnost, inspirisani Pipi Dugom Čarapom i drugim junacima iz priča Astrid Lindgren.



“Građanin dete je sjajna inicijativa i zadovoljstvo nam je da radimo na jednom tako zanimljivom i specifičnom projektu. Ova organizacija se bavi promocijom vrednosti koje su dominantne u Skandinaviji, a to su tolerancija, poštovanje različitosti i rodna ravnopravnost, što su upravo vrednosti koje simboliše Pipi Duga Čarapa”, kaže Milica Nikolić iz Skandinavskog kutka.



U četvrtak, 22. oktobra održaće se konferencija ”Nikad nasilje” posvećena pitanju telesnog kažnjavanja. Učestvovaće švedski stručnjaci koji će govoriti o efektima tog zakona 36 godina nakon njegovog usvajanja. Švedska je bila prva zemlja koja je zabranila telesno kažnjavanje 1979. godine, a do danas još 43 zemlje su usvojile taj zakon. Konferencija će se završiti radionicom o pozitivnoj disciplini namenjenoj profesionalcima koji rade s decom i predstavnicima udruženja roditelja.

Ambasada Švedske organizuje nedelju „Građanin Dete - Društvo po meri deteta“ u saradnji sa Švedskim Institutom, Saltkråkan (vlasnik prava dela autorke Astrid Lindgren) i u partnerstvu sa UK Parobrod, Udruženjem „Gnezdo“, C31-Centrom  za razvoj kulture dečjih prava, Skandinavskim kutkom, UNICEF-om, Save the Children, izdavačkim kućama Kreativni centar i Odiseja.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.