Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vreme je za akciju: Svetski dan noćnog umokravanja

Noćno umokravanje se uspešno leči! Pod sloganom "Vreme je za akciju“, danas se širom sveta obeležava Dan noćnog umokravanja (World Bedwetting Day).

  Izvor: Foto: Promo


Zbog sve većeg problema sa umokravanjem kod dece svih uzrasta i posledica koje može da ima na psihički i socijalni razoj deteta, Međunarodno društvo za dečju kontinencije (ICCS) i Evropsko društvo za dečiju urologiju (ESPU), predložili su da se širom sveta 17. oktobar posveti ovom čestom problemu dece svih uzrasta. 

Pročitajte i... Kako rešiti problem noćnog umokravanja

Prema zvaničnim podacima čak 15 odsto dece pati od ovog problema u uzrastu pred polazak u školu. Negativan uticaj, koje noćno umokravanje ima na dete, često biva zanemaren i potcenjen, te je neophodno podsetiti i podstaći roditelje da ukoliko se njihovo dete i posle pete godine noću umokrava, potraže pomoć pedijatra kako bi se lečenje započelo na vreme. O ovom problemu koje nastaje u periodu odrastanja u našem društvu se premalo pričalo i dugo je bilo tabu tema. 

Zato je Svetski dan noćnog umokravanja prava prilika da stručnjaci okupljeni oko Međunarodnog društva za dečju kontinencije (ICCS) i Evropskog društva za dečiju urologiju (ESPU), istaknu i podsete javnost da za noćno umokravanje ni dete ni roditelji nisu krivi i da se ono može uspešno lečiti. Istovremeno sa kolegama iz drugih zemalja i naši stručnjaci će u narednom periodu posvetiti više pažnje ovom problemu i podizanju svesti o mogućnostima da se prevaziđe. 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica