Strah od epidemije malih boginja, ali i napori koje lekari ulažu učinili su da se proteklih meseci poveća procenat vakcinisane dece u Nišu, ali je obuhvat i dalje ispod željenih 95 procenata, izjavio je direktor Doma zdravlja u Nišu dr Milorad Jerkan.

On je na konferenciji za novinare istakao da je negativna kampanja koju je u javnosti protiv MMR vakcine (malih boginje, zauške i rubeole) sprovodila određena grupa ljudi u Nišu za rezultat imala to da je obuhvat vakcinisane dece jedno vreme bio ispod 50 odsto.

„Da li bi neko u svetu davao te vakcine da nisu dobre? “U ovom trenutku presudna je uloga roditelja u vakcinaciji. U njihovim rukama je zdravlje njihove dece”, podvukao je dr Jerkan.

Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu dece dr Gordana Grujić je izjavila da su tokom cele prošle godine u niškom Domu zdravlja MMR vakcinu primila 1.083 deteta, a za prvih devet meseci ove godine 1.376 deteta, što je već povećanje od 27 odsto.


Pogledajte i Kako prepoznati i lečiti male boginje kod dece

Ona je istakla da se pad procenta vakcinisane dece u Nišu beleži počev od mališana rođenih 1999. i 2000-te godine.

Prema podacima niškog Doma zdravlja najdrastičniji pada beleži se kod  MMR vakcine koju deca primaju u drugoj godini života.

Podaci govore da je od 2.479 deteta koja su rođena 2009. godine, MMR vakcinu u drugoj godini života primilo njih 94,8 odsto, a od 2.503 deteta koja su rođena 2013. godine ovu vakcinu primilo je njih svega 16,4 odsto

Izvor: Jugmedia

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.