Zbog skupih članarina u privatnim klubovima mali broj dece ima mogućnost da se bavi sportom. 

Ovim projektom bilo bi omogućeno svim đacima da se oprobaju u ponuđenim sportovima, a roditeljima bi uštedelo novac. U toku je konkurs za izbor stručnjaka koji će voditi besplatne programe.

Pogledajte i Kako odabrati pravi sport za dete?

U školama koje su u nadležnosti grada Novog Sada, osnovci će moći besplatno da se bave sportom. Projekat je pokrenut usled poražavajuće statistike o povećanom broju gojazne dece, dece sa deformitetima kičme , kao i radi prevencije vršnjačkog nasilja. To će i te kako pomoći roditeljima, koji su do sada iz budžeta izdvajali i do 4.000 dinara mesečno za sportske aktivnosti dece.

S obzirom na činjenicu da u svim salama nema istih mogućnosti, sportovi su raspoređeni prema njihovim kapacitetima.

" Konkretno svaka škola je dobila po 3h utorkom, 3h četvrtkom da organizuje besplatne sportove i svaka škola je dobila sport koji će se održavati u njenoj školi. Mi se nadamo da će to uskoro zaživeti, i da će konačno početi sa tim projektom, jer su deca već nestrpljiva. Mnogi su čuli za taj projekat", kaže Dušan Kosanović. direktor o.š. "Prva vojvođanska brigada"

Direktori škola privatno izdaju sale sporstkim školama i društvima, kako bi povećali školski budžet. Sve dok se iz gradskih uprava ne dobije odluka o prekidanju izdavanja sala, u školama su u mogućnosti da sa tim nastave.

"Svaka škola ima različitu cenu izdavanja. Neka škola izdaje salu za 1000rsd, neka za 2000, neka za 3000 i onda kad pomnožite sate koje škola izdaje dobijete neku cifru od 30-40, 50.000 koju škola gubi što ne naplaćuje", navodi Predrag Svilar, član gradskog veća za sport i omladinu.

Treninge će voditi fakultetski obrazovani studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja iz Novog Sada.

"U ovom prvom konkursu uslov je bio da nisu zaposleni, imajući u vidu da moramo pružiti šansu ljudima koji nemaju trenutni angažman, da nisu u radnom odnosu da neki mladi ljudi dobiju novu šansu kroz ovaj program", dodaje Svilar.

U toku je nabavka sportskih rekvizita za taj projekat, koji bi trebalo da se realizuje do kraja ove godine, dodaje Svilar.

Izvor: RTV

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.