Nela Mićović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, u okviru ciklusa predavanja i radionica „Nasleđe za decu”, održala je predavanje učenicima drugog razreda Osnovne škole „Drinka Pavlović”.

"Ovo je treća sezona predavanja koje Zavod za zaštitu spomenika kulture drži osnovcima, a od ove sezone u program predavanja, pored svih spomenika kulture, svih vrsta i kategorija spomenika, uključili smo i arheologiju. Razgovaramo o narodnom graditeljstvu, sakralnim i svetovnim objektima, javnim spomenicima i spomenicima kulture u celini i drago nam je da smo naišli na veoma dobar prijem svih učenika. Iako su to za mlade osnovce nove teme, oni ih uz pomoć interaktivne prezentacije lako savladavaju i usvajaju, čime naš projekat dobija svoj puni smisao. Pozivam i druge škole sa teritorije grada, ne samo iz centra već i prigradskih opština da nam se priključe i pozovu nas u njihove škole kako bismo programom obuhvatili što više dece i tako obogatili njihovo obrazovanje", rekla je Nela Mićović.

Na predavanju su se deci obratile i etnolog Ana Sibinović i dokumentarista Slađana Milojević iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koje su osnovcima u okviru kulturnog nasleđa Beograda i narodnog graditeljstva predstavile objekte kafane „Znak pitanja”, Manakovu kuću, Konak kneginje Ljubice i privatne kuće koje predstavljaju objekte kulture.

Na kraju predavanja za osnovce je organizovana i radionica pod nazivom „Nasleđe za decu”, gde su, uz podelu flajera i razgovor o predstavljenim objektima, deca crtala prikazane spomenike kulture.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.