Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd: Novak Đoković posetio decu izbeglica i migranata

Najbolji svetski teniser i UNICEF-ov globalni ambasador dobre volje posetio je "Kutak" za decu u Beogradu i upoznao neku od dece izbeglica i migranata koja prolaze kroz Srbiju.

  Izvor: Foto: Promo

Novak Đoković je prilikom posete dečijeg "Kutka" u Beogradu izjavio da je duboko dirnut situacijom u kojoj se nalaze ova deca. Čak 1/3 izbegličke i migrantske populacije koja beži od nasilja u Siriji, Avganistanu i Iraku čine deca. 

„Ova deca danima putuju sa svojim porodicama. Izloženi su strašnim vrućinama, spavaju na otvorenom po kiši i hladnoći. Fizički su iscrpljena i psihološki istraumatizovana. Dečiji kutci, koje je za njih uspostavio UNICEF, pružaju im možda jedino bezbedno mesto gde mogu da se odmore i igraju i dobiju psihosocijalnu podršku od strane kvalifikovanih stručnjaka“, izjavio je gospodin Đoković. 

VIŠE O... Otvoren "Kutak" za decu migranata u Beogradu 

Od početka godine, u Srbiji je registrovano 129.947 osoba koje su tražioci azila. Prema procenama agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), najmanje još toliko ljudi je prošao kroz Srbiju bez registrovanja.

UNICEF je do sada uspostavio dva dečija kutka koja su opremljena obrazovnim materijalima i igračkama – u Preševu i u Beogradu. Svaki kutak može da primi do 50-oro dece.  

Author: [email protected] Copyright: [email protected] Software:ViewNX 2.6 W Created: 2015:09:22 16:32:35

Skoro 1.100 dece, većinom uzrasta od 6 do 10 godina, do sada se odmaralo i igralo u ovim bezbednim kutcima koji omogućavaju i roditeljima da predahnu nakon iscrpljujućeg putovanja. 

Kao odgovor na trenutnu situaciju, UNICEF u Srbiji je angažovao dodatne socijalne radnike u Preševu i Beogradu koji pomažu da se identifikuju najugroženija deca i porodice, i da im se pruži odgovarajuća pomoć. Oni takođe pomažu u izradi standardnih procedura za postupanje u slučajevima kada se  identifikuju deca bez roditeljske pratnje. 

U Preševu i Beogradu su uspostavljeni i prostori za majke i bebe, gde dojilje mogu da nastave da doje svoju decu i dobiju neophodne informacije o dojenju. Za oko 200 odojčadi i male dece biće obezbeđena dnevna ishrana, a pratiće se i stanje uhranjenosti dece. 

Kako bi se obezbedila fizička bezbednost migranata i izbeglica, UNICEF, sa partnerima, im daje i letke sa važnim informacijama o nagaznim minama, jer mnoge porodice sada putuju kroz Hrvatsku u kojoj se i dalje mogu naći neuklonjene nagazne mine i neeksplodirane eksplozivne naprave zaostale iz nedavnih sukoba. 

„Deca izbeglice i migranti moraju biti adekvatno zaštićena, u skladu sa Konvencijom o pravima deteta. Ova deca, kao i mnoga druga deca izbeglice i migranati u Evropi žive u neadekvatnim uslovima. Mnoga od njih spavaju na otvorenom. A kako se približava zima, zdravlje male dece je naročito ugroženo“, rekao je gospodin Đoković.

„Da bi se pomoglo ovoj očajnoj deci, neophodne su koordinirane aktivnosti koje će rešavati glavne uzroke situacije u kojoj su se našla - da se deluje kroz mnogo snažnije diplomatske napore za zaustavljanje konflikata, i da se u zemljama njihovog porekla obezbede humanitarna i podrška za razvoj,“ naglasio je Đoković.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica