U Vojvodini od malignih bolesti sve češće oboljevaju mlađi ljudi, ali je i životni vek obolelih duži nego ranije, kažu lekari. Zato se Programom za očuvanje plodnosti pacijentkinjama do 40 godina daje mogućnost da nakon izlečenja postanu majke. 

"To je poseban program zdravstvene zaštite koji se sprovodi samo na teritoriji APV. I mi smo uočili da zaista postoji značajan broj ljudi koji je oboleo od karcinoma i imaju uslove da postanu roditelji, bilo da su izlečeni ili da je bolest otkrivena u početnoj fazi. Na taj način dajemo ljudima mogućnost, a utičemo i na povećanje nataliteta u našoj zemlji", kaže za RTV Danijela Stanković Baričak iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Pogledajte i Malo poznati simptomi raka koje često ignorišemo

"Takvim pacijentkinjama posle sprovedene hirurške terapije, a pre hemoterapije ili zračne terapije, sačuvaju jajne ćelije postupkom stimulacije i ovulacije jajne ćelije, ili kod muškaraca sačuvaju spermatozoidi", objašnjava ginekolog-akušer Aleksandra Trninić Pjević.

Godišnje se u Vojvodini registruje oko 900 obolelih od raka mlađih od 44 godine, od čega oko 600 žena i 300 muškaraca. I jednima i drugima je, kažu, zasnivanje porodice i ostavljanje potomstva nada, ali i motiv za oporavak.

Da li pacijent ispunjava kriterijume da uđe u program procenjuje komisija Instituta za onkologiju, a do sada je u njega uključeno 12 ženskih i 7 muških pacijenata, koji će između dve i pet godina nakon završene terapije i odobrenja lekara imati šansu da uspostave trudnoću.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.