Četvorke Anegret Raunik, mame koja se nakon trinaestoro dece odlučila na veštačku oplodnju i to u 65. godini života, mogle bi uskoro da napuste berlinsku bolnicu ''Šarite'' i odu kući.

"Svih četvoro dece se odlično razvilo i sada su teški nešto više od po 2,5 kilograma.", rekao je profesor neonatologije Kristof Birer o četvorkama koje su došle na svet u maju mesecu, posle svega 26 nedelja trudnoće, penosi Tanjug.

Pogledajte i Potresna priča sa srećnim krajem: Rodila sestri bliznakinji sina! (FOTO)

"Oni su sada potpuno normalna deca - pokazuju da su gladne, žele nešto da jedu, osećaju se dobro u zagrljaju majke", rekao je Birer, najavljujući da bi deca još ovog meseca mogla da odu svojoj kući.

Deca, Neta, (rođena sa 655 grama i 30 centimetara), Dries (960 grama, 35 centimetara), Benc (680 grama, 32 centimetra) i Fjon (745 grama i, 32,5 centimetara) borila su se da prežive, a lekari su govorili da deca, rođena u tom stadijumu, umiru još u prvoj životnoj nedelji i da najveća opasnost vreba od bolestti pluća, krvotoka, infarkta mozga, infekcija, problema sa crevima i otkazivanja bubrega.

"Ovaj slučaj smatram sumnjivim i on ne sme i ne može postati uzor nikome", rekao je zamenik šefa poslaničkog kluba socijaldemokrata Karls Lauterbah magazinu "Špigel", ocenjujući da su "iz lekarskog i etičkog ugla granice prekoračene".

Lauterbah je upozorio na sve rizike koje sa sobom nose trudnoće u starosti do kojih se došlo veštačkom oplodnjom, a slično je reagovao i ekspert za zdravlje iz redova demohrišćana Jens Špan, naglasivši da je ta trudnoća veliki rizik i za majku i za decu.

"Čak i kada je to medicinski moguće, mora se čovek zapitati da li je to smisleno", rekao je Špan, povodom trudnoće vremešne samohrane žene, koja je već 13 puta bila majka, a sada dobila četvorke. Neki od aktivista na društvenim mrežama komentarisali su "jadna deca".

Anegret Raunik, najpoznatija nemačka trudnica-baka i penzionisana učiteljica, branila je svoju odluku, stavom da bi svako trebalo da živi onako, kako želi.

I njeno deseto po redu dete, sin Felten, smatra da je loše što je njegova majka izabrala taj put.

Pogledajte i Veliko slavlje u jednoj irskoj porodici: Posle 117 godina konačno stigla devojčica!

"Moja najmlađa sestra Lejla ima 10 godina i znam da je u školi nailazila na podsmehe, jer joj majka izgleda kao baba. Kako će tek biti sa ovom decom?", upitao je mladić, čiji je otac umro 2008. godine.

Ukoliko četvorke nastave da se razvijaju kao do sada, onda im dalji boravak u bolnici, kako smatra profesor Birer, neće biti potreban, ali će zato majci, kako je rekao, biti potrebna praktična pomoć.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.