Novo istraživanje u SAD-u je pokazalo da 95 odsto žena ne žali zbog toga što su se odlučile na pobačaj bebe.

Na žalost, pobačaj se i dalje koristi kao oblik kontracepcije, iako veliki broj žena tvrdi da su koristile zaštitu tokom začeća.

Neplanirana trudoća može da se dogodi bilo kojoj ženi u bilo kojem trenutku života, i postoji čitav niz razloga zašto se neka žena odlučila na abortus. I na to ima potpuno pravo.

Pogledajte i Kontracepcija nakon porođaja

Iako raste broj lekara koji odbijaju da urade abortus (zanimljivo je da mnogi izgube tu istu savest na čiji se prigovor pozivaju kad prekorače prag privatne ordinacije), to ne znači da će više žena odlučiti da zadrži bebu.

Žene će samo morati da putuju dalje kako bi ga obavile, ili će u nedostatku novaca pribeći nesigurnim opcijama koje predstavljaju pravu opasnost za njihovo zdravlje. Tako se gotovo 22 miliona žena godišnje širom sveta podvrgne nesigurnim, ilegalnim abortusima, a 47.000 ih umre zbog komplikacija koje uslede.


Pogledajte i Abortus je nezdravo rešenje

Razlozi zbog kojih žene odlučuju da prekinu trudnoću jako variraju i lične su prirode. Mnoge su već majke i ili ne žele ili nemaju mogućnosti za još jedno dete, neke ne žele same da odgajaju dete, neke su u lošim vezama ili je do trudnoće došlo nakon silovanja ili neobaveznog seksa, a neke se na ovaj korak odlučuju iz zdravstvenih razloga.

Koji god povod bio, tužno je što se o ovoj temi ne priča dovoljno, pogotovo kada znamo koliko je učestala, tj. gotovo da nema osobe koja ne poznaje bar jednu ženu koja je abortirala - čin koji nije vezan za određenu starost, nivo obrazovanja ni porodični "pedigre", piše Independent.

Dokle god postoji seks, biće i neplaniranih trudnoća. Koliko god mi ćutali o tome. A bilo da je neka žena lakše ili teže psihički podnela taj čin, trebalo bi da postoji mogućnost da sve mogu otvoreno da pričaju o tome šta su prošle i kako se osećaju. Zbog njih samih, ali i zbog onih koje će ih eventualno slediti.

Izvor: 021

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.