Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen "Tijanin Zakon": Potraga za nestalima kreće odmah po prijavi!

Nepunih godinu dana od stravičnog zločina u kojem je stradala Tijana Jurić, poslanici u Skupštini Srbije juče su usvojili "Tijanin zakon", koji predviđa da potraga za nestalim licima počinje odmah po prijavi nestanka. ...

  Izvor: Foto: Nebojša Mandić

Skupština Srbije usvojila je juče izmene Zakona o policiji koje predviđaju da potraga za nestalim licima počinje bez odlaganja odmah po prijavi nestanka. 

Izmenjeni zakon, u javnosti poznat kao "Tijanin zakon", stupiće na snagu narednog dana od objavljivanja u Službenom glasniku, a policija će ubuduće biti obavezna da u slučajevima nestanka lica bez odlaganja koristi raspoložive mere i radnje i to odmah po prijavi nestanka. 

To bi trebalo da obezbedi efikasnost policijskih istraga otmica i nestanka maloletnika, što je i bio zahtev predlagača "Tijaninog zakona". 

Izmene Zakona o policiji, za koje je glasalo 183 poslanika, dok je jedan bio protiv, trebalo bi da doprinosu pravnoj sigurnosti jer omogućavaju efikasniju organizaciju MUP i postupanje u slučajevima  prijave nestaka lica, kao i hitno reagovanje u situacijama povećanog rizika. 

Precizirane su i procedure za angažovanje specijalnih i posebnih jedinica, postupanje policije u stanju povećanog rizika, koje zahteva delimičnu ili punu pripravnost policijskih službenika na delu Srbije. 

Predviđeno je da ministar, na predlog direktora policije, u takvim situacijama i dogadajima nalaže izvršavanje zadataka prilagođenih nastalim potrebama.

Specijalne jedinice PTJ i SAJ biće spojene u novu specijalnu jedinicu policije koja će zadržati naziv SAJ, a u kojoj će se naći najbolji koji prođu psihofizičke provere, a jasno je definisano koje su to specijalne i posebne jedinice, i uslovi za njihovo angažovanje. 

Posebne jedinice policije su Žandarmerija, Jedinica za obezbeđenje ličnosti i objekata i Helikopterska jedinica, a u Policijskoj upravi za Beograd - Policijska brigada. 

Izmene zakona predviđaju stvaranje sektora za ljudske resurse i za strateško planiranje, međunarodnu saradnju i evropske integracije s obzirom na obaveze iz poglavlja 24 u pregovorima sa EU. 

Detaljnije je razrađena odredba o bezbednosnoj proveri, a predviđeno je da se ona vrši  i na osnovu zahteva drugog organa. 

Izmenama zakona predviđen je osnov za penzionisanje određenog broja ljudi u MUP koji su u svojoj karijeri radili na izuzetno teškim poslovima i to pre ispunjenja opštih uslova za sticanje starosne penzje, a koji imaju navršenih 52 godine i 30 godina efektivnog rada na tim poslovima.

Izvor: Tanjug

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica