Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prednacrt novog zakona: Roditelji neće moći deci da oduzmu mobilni telefon!

Ma šta dete bude skrivilo roditelji neće moći da mu oduzmu telefon, ali ni da mu zabrane izlazak iz kuće, a ko se toga ne bude pridržavao može birti lišen starateljstva.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Detetu smete da kupite mobilni telefon, ali kasnije mu ga ne smete oduzeti! Da, da, roditelji, dobro ste pročitali! Ma šta da je dete skrivilo, nećete smeti da reagujete na taj način. A nećete smeti ni da im zabranite izlazak iz kuće, jer biste u protivnom kršili slobodu kretanja i komunikacije. Takođe, roditelji se obavezuju da decu već od pete godine obavezno informišu o homoseksualnosti, a ukoliko krše obaveze regulisane zakonom, mogu biti lišeni starateljstva!

Pogledajte i Podsetnik zaboravljenih roditeljskih prava

To su samo neki detalji iz Prednacrta građanskog zakonika, o kojem je juče počela javna rasprava na Pravnom fakultetu u Beogradu, a o tim detaljima je vođeno najviše polemike. Andrej Fajgelj, doskorašnji direktor Kulturnog centra Novog Sada i otac četvoro dece, prvi je negodovao nazivajući pojedine predloge „pravim hororom“ za srpske porodice.

"Prednacrt ovog zakona mnoge roditelje je baš uplašio i zgrozio. Ostavljati mogućnost za masovno oduzimanje dece i davati državi pravo na to je zastrašujuće. Da detetu ne smemo kao roditelji da kažemo: „Ne smeš da izađeš iz kuće“ ili „Ne možeš više da koristiš mobilni telefon“, jeziva su rešenja. Ipak, najgori horor od svega je uvođenje kategorije prisilnog abortusa. Po tome bi lekar, ukoliko na ultrazvuku ustanovi da plod nije zdrav, da ima Daunov sindrom recimo, mogao od nadležnih službi da dobije zahtev za prisilni abortus - upozorio je Fajgelj, koji je osudio i zabranu telesnog kažnjavanja dece.

Profesorka porodičnog prava Olga Cvejić odmah ga je demantovala.

Smanjenje nasilja

"Prekid trudnoće će ostati dobrovoljan, službe ga mogu predložiti, ali samo je majka ta koja može odlučiti da li će abortirati ili ne. Te vaše izjave su tako uprošćene, neizbalansirane i izdramatizovane, s popularnim senzacionalističkim reagovanjima", rekla je Cvejićeva.

Ona je objasnila da je u slučaju kršenja prava deteta ukidanje roditeljskog prava poslednja mera:

"Mi time želimo da smanjimo nasilje, a ne da oduzimamo decu. Kad je reč o surogat majčinstvu, time nastojimo da pomognemo onima koji žele a ne mogu da imaju decu."

Izvor: Kurir

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica