Poslednji dani aprila doneli su novosti u profesionalni, ali i privatni život Nikoline Ristović (39), voditeljke emisije Bulevar B92. Posle šestomesečnog odsustva zbog porođaja, zgodna brineta vratila se na male ekrane sveža i sa velikom količinom neke nove, pozitivne energije. Po njenim rečima, za to je zaslužna ćerka Una Sofija koju je 2. decembra prošle godine dobila sa suprugom, istoričarem umetnosti Vidojem Ristovićem (36).

Ekipi magazina Story poznati supružnici otvorili su vrata svog prostranog, raskošnog doma na Vračaru kako bi u njemu prvi put predstavili svoju petomesečnu naslednicu. 

Koliko je teško roditeljima bebe da žive na relaciji Beograd – Zagreb?

- Znam nekolicinu ljudi koji tako žive. Jedna od njih je pevačica grupe Lolobriđida i televizijska voditeljka Ida Prester, koja još češće putuje nego ja. I ona je udajom postala adaptirana Beograđanka. Jasno je da nam je malo teže nego kada smo bili bez bebe, ali uz dobru organizaciju sve se može postići. Sada, kada smo se uigrali, uopšte nije teško. Kada je stavimo u kola, ona zaspi i prespava gotovo ceo put od Beograda do Zagreba ili u obrnutom pravcu. Odlučili smo da živimo na dve adrese jer ni jednoj ni drugoj strani koje žele da učestvuju u odrastanju Une Sofije, ne želimo to da uskratimo. Dve nedelje smo u Beogradu, dve u Zagrebu. Neposredno posle porođaja bila sam malo duže u Zagrebu, a sada kada sam se vratila poslu, videćemo da li će se nešto menjati po tom pitanju. Sve će zavisiti od poslovnih obaveza."


Pogledajte i Poznate mame koje su u trudnoći izgledale savršeno (FOTO)

Brinete li sami oko deteta ili vam neko pomaže u tim obavezama?

- Angažovali smo jednu divnu ženu iz Beograda koja s nama putuje i uvek je uz dete, a tu su i bake koje su spremne da priteknu u pomoć kad god zatreba. Mada, još dok sam bila u drugom stanju, rešila sam da brigom oko deteta ne opterećujem ni Vidojevu ni svoju porodicu.

Dojite li ćerku?

- Ne, jer nisam bila u mogućnosti. Nekako je ispalo sve drugačije nego što sam planirala. Imala sam želju da se porodim prirodnim putem, ali se desilo da sam ćerku donela na svet carskim rezom. Htela sam da je dojim, ali ispostavilo se da ne mogu. Sa prvom ćerkom imala sam problema zbog dojenja, pa su mi preporučili da to izbegnem. 

Kakav je vaš stav po tom pitanju?

- Slažem se sa lekarima da je to za bebu najzdravija opcija, ali opet mislim da se ne treba previše sablažnjavati ukoliko majka nije u stanju da to uradi. Nemam ništa protiv propagiranja dojenja, ali sam protiv toga da ženska udruženja žestoko napadaju  majke koje su priznale da ne doje. To je privatna i intimna odluka koja zavisi i od zdravstvenog stanja i loše je takve žene osuđivati. 

Na koga Una Sofija liči?

- Moja majka kaže da liči na Vidoja, njegova kaže da podseća na mene, a on tvrdi da Una Sofija liči na moju majku. Mišljenja su različita jer je očigledno naša ćerka miks njegovog i mog fizičkog izgleda. Kada poredim sa fotografijama moje starije ćerke, ali i moje iz perioda dok sam bila beba, zaključujem da postoji sličnost. Ima sivo-plave oči poput mog oca i brata, to nije nasledila od mene i Vidoja. Ali, još je mala, kod beba se to menja, pa ćemo videti da li će ostati ovako ili će se boja očiju promeniti.

Koliko je ona zahtevna beba?

- Oko nje nemamo mnogo briga, mirna je i ne plače mnogo. Voli dugo da spava i po tome je nalik na Vidoja. U toku dana obožava da bude u centru pažnje, mada nekada ume i sama da se zaigra. Uz nju smo svi malo podetinjili. Nabavili smo joj igračke primerene njenom uzrastu. Voli da gleda crtaće, mada se moja majka toga užasava. Primećujem da joj prijaju šetnje i kada je okružena većim brojem ljudi.

Kakav odnos sestre imaju prema njoj?

- Vidojeva ćerka Matea je mala, pa mlađu sestru više doživljava kao lutku i ne razume zašto joj ne dozvoljavaju da se previše dugo igra s njom onako kako bi to ona volela. Ne shvata da bi moglo biti i neželjenih nuspojava i da zbog toga moramo da ih kontrolišemo kada se igraju. Moja starija ćerka okuražila se nakon prvobitnog straha i voli da učestvuje u svim obavezama oko mlađe sestre. Potpuno se raznežila. Razlika u godinama između njih dve je velika, pa razumem da je možda bilo malo teže uspostaviti komunikaciju, ali sam sigurna da će Una Sofija biti miljenica u celoj Vidojevoj i mojoj porodici. 

Ćerki niste dali ime odmah po izlasku iz porodilišta, a onda ste doneli odluku da joj date dva. U poslednje vreme stiče se utisak kao da je među poznatim ličnostima trend da deci daju imena koja su veoma neobična. Manekenka Jovana Švonja se čak susrela sa osudama javnosti kada je ćerku nazvala Noel.

- Moja starija ćerka Hana Leonarda takođe ima dva imena. Kada sam je dobila,  vrlo brzo sam odlučila kakvo ću joj ime dati. Sa drugom ćerkom bila sam malo neodlučna. Una mi se dopadalo još odranije, jer sam odmah posle prvog deteta htela da dam takvo ime ćerki ako budem imala još jednu. I Vidoje je kumovao mojoj neodlučnosti jer mi je dao potpuno odrešene ruke kada je o tome reč. Sofija je bio jedan od predloga, a pošto starija sestra ima dva imena, onda smo i kod najmlađe hteli da bude tako. Težila sam uvek tome da imena budu internacionalna, jer nikada ne znamo gde će nam život odvesti decu pa je bolje da mogu lakše da se snađu u bilo kojoj sredini i da stranci ne lome jezik izgovarajući naša lokalna imena. Svaki roditelj misli da je njegovo dete posebno i da kao takvo zaslužuje posebno ime. To je intimna odluka, a ja niti osuđujem niti pozdravljam kada se deci daju neobična imena. Ako to nikoga ne vređa, onda nema razloga za osudu, ali previše neobično ime može da bude samo na teret tom detetu. 

Oni koji osuđuju,  upravo to i navode kao razlog.

- Poznajem decu koja imaju pomalo čudna imena, ali saživela sam se s njima i sada ne bih mogla da zamislim da se drugačije zovu. To je ipak samo stvar navike. 

Planirate li da proširite porodicu?

- Ni Unu Sofiju nismo planirali, već smo se prepustili sudbini: ako se desi dobro je, ako se ne dogodi, opet dobro. Ni naši roditelji nisu postavljali neprilična pitanja. Rekla bih da sam završila s tim, ali nikad se ne zna. 

Razgovarao: Saša Tošić

Izvor:Story

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.