Ideja projekta “Mind TV”, kako kažu ove dve fotografkinje, nije da kritikuje, ali svakako jeste jedna vrsta opomene i upozorenja roditeljima da obrate pažnju na to šta njihova deca glegaju na televiziji i postanu svesni kako taj program utiče na njihov razvoj. 

"Cilj je da upozorimo roditelje da je veoma važno da kontrolišu koje programske sadržaje njihova deca gledaju na televiziji, ali i one koje konzumiraju dok se nalaze ispred računara", objašnjavaju profesorke.

Pročitajte i... Vodič za "zdravo" gledanje televizije

Sibila i Jelena kažu da su deca toliko bila obuzeta gledanjem crtanih filmova da se jednostavno nisu ni obazirala na fotografisanje.

"Sva fotografisana deca su gotovo bez treptaja gledala u televizore, što se može videti sa njihovih lica. Naša želja nije bila da kritikujemo televiziju kao globalni fenomen, jer je sigurno da ona ima veliku ulogu u edukaciji najmlađih i širenju multikulturalnih odnosa, ali pogrešno odabrani programi mogu imati loše psihičke posledice po mlade naraštaje", upozoravaju Sibila i Jelena.

Prema istraživanju „IP Netvorka“, televiziju najviše gledaju Rumuni, koji uz male ekrane dnevno provode u proseku po 340 minuta. Na mestu vicešampiona ove liste našla se Srbija, u kojoj njeni stanovnici televiziju u proseku dnevno gledaju 306 minuta. Portugalci su treći s dnevnim prosekom od 298, dok stanovnici u SAD TV gledaju 293 minuta na dan. U Nemačkoj se televizija dnevno gleda 221, što je nekoliko minuta ispod evropskog proseka.

Prema nekim istraživanjima čak 80 odsto roditelja ne kontroliše šta im deca gledaju na televiziji ili računaru. Zbog toga je projekat novosadskih profesorki veoma važan kao upozorenje da je ta kontrola neophodna s obzirom na stepen pažnje s kojom deca gledaju TV programe i sadržaje na ekranima računara.

Pročitajte i... Bebe provode sve više vremena gledajući televiziju

"Tokom gledanja crtanih fimova sva deca su bila u nekom stanju omamljenosti. Njima su se lica toliko izmenila da ih roditelji ponekad nisu prepoznavali na fotografijama", objašnjavaju profesorke iz Novog Sada.

Njih dve putuju po Srbiji prikazujući ovu neobičnu izložbu fotografija i tom prilikom organizuju tribine na kojima sa roditeljima male dece razgovaraju o potencijalnim opasnostima koje donosi nekontrolisano gledanje TV programa i sadržaja sa kompjutera. Od ove godine u projekat će biti uključeni i jedan broj socijologa i dečjih psihologa.

Pročitajte i... Sprečite negativan uticaj televizije na dete

Dečji psiholozi i psihijatri tvrde da deca do 12 godina ne bi trebala da pred TV-om provedu više od sat vremena, jer se prekomerno gledanje televizije može štetno odraziti na njihov psihofizički razvoj.

Izvor: alo.rs

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.