Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žene u Evropskoj uniji rađaju sa 29 godina

U izveštaju Statističke agencije EU, objavljenom povodom Međunarodnog dana porodice, otkriveno je u kojim zemljama žive najmlađe i najstarije prvorotkinje...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Bugarke i Rumunke najmlađe rađaju prvo dete u Evropskoj uniji, a Italijanke i Španjolke najstarije su provorotkinje, piše u izveštaju Statističke agencije EU, piše u izveštaju, objavljenom povodom 15. maja, Međunarodnog dana porodice,

Takođe se navodi da je u 2013. većina žena EU (51,2 odsto) rodila prvo dete u dvadesetim, a njih 40,6 odsto u tridesetim godinama, prenosi agencija Fena.


Pogledajte i Ovo je zemlja u kojoj se mame osećaju kao kraljice!

U proseku Evropljanke su u 2013. prvi put rodile s 28,7 godina, imajući u vidu da je bilo 127.000 tinejdžerki, 65.500 prvorotkinja starijih od 40 godina.

Od 5,1 milion porođaja u EU u 2013. svaki peti, odnosno više od 880.000 odnosio se na žene koje su pre rodila najmanje dvaput.

Bugarke su prvo dete rađale s 25,7, Rumunke s 25,8 godina, dok su Španjolke i Italijanke prvi put postajale majke s 30,4 i 30,6 godina.

Italija i Španija predvode i u grupi prvorotkinja starijih od 40 godina, a nasuprot njima su Poljska i Slovačka s 0,7 odsto provorotkinja iznad 40 godina.

Više od 80 odsto svih porođaja u EU u 2013. bilo je rađanje prvog ili drugog deteta, a svako deseto dete u Finskoj rodila je majka koja je već imala najmanje troje dece.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica