"Pesma šamana" se sastoji od četiri autohtone priče za decu meksičkih indijanaca koje se usmeno prenose vekovima unazad. Meksički narod ima bogatu usmenu tradiciju koja podržava dečju kulturu.

Prva priča predstavlja originalni mit o tome kako je stvorena Zemlja – usmena priča naroda Seri (Legenda o kornjači), zatim ekološka metafora plemena Virarika (Mrav i kornjača), mudrost predaka (Žaba krastača i lešinar) plemena Celtal, i pikarska magija plemena Sapoteka (Zec i kojot). Program je upotpunjen svetim plesom plemena Jaki (ritualni ples jelena) kao pokazateljem nematerijalnog nasleđa izvornog Meksika.

U okviru takmičasrkog programa ovogodišnjeg Međunarodnog festivala pozorišta za decu, biće odigrano 18 scenskih ostvarenja iz 15 zemalja sveta i zemlje domaćina Srbije.  Pored "Pesme šamana" i atraktivne indijske predstave "O Rami", tu je i predstava iz Norveške - "Sivi čovek igra se šibicama", "Pinokio" iz Italije, kao i "Životinjska farma" Pozorišta lutaka Ljubljana i "Don Kihot" Teatar smeha iz Frankfurta na Odri i mnoge druge.

Pogledajte i... Premijera predstave "Palčica" u Pozorištu lutaka "Pinokio"

Pored iniostranih biće prikazane i tri predstave iz Srbije: "Čardak ni na nebi ni na zemlji" Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda, "Snežna kraljica" Dečjeg pozorišta iz Subotice i "Kako je otriveno letenje" Pozorišta mladih iz Novog Sada.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Zanimljiva predstava o indijancima, meksičkog Lutkarskog pozorišta "La Kukarača", biće odigrana u Dečijem pozorištu, 19. maja u 10 časova.