Slike novorođenčadi će biti korišćene u novoj aplikaciji koja ima za cilj da smanji smrtnost prevremeno rođenih beba.

Pogledajte i Znaci koji ukazuju na zastoj rasta ploda

Ono što definiše svaku gestacijsku starost je broj bora i njihova dubina na stopalima”, kaže Mišel Valstar, kompjuterski naučnik. Pored toga, oblik očiju (zaobljenost i oštrina na uglovima) je još jedan pokazatelj starosti novorođenčeta. 

Fotografije koje istraživači prikupljaju, omogućiće aplikaciji da prepozna oblik očiju, ušiju i bora na stopalima. Slike beba različitih starosnih doba, biće postavljena u bazu podataka, kako bi aplikacija Neo Gest “naučila” ove primere pomoću mašinskog učenja, slično kao kod veštačke inteligencije. Kada je skenirano stopalo bebe, sistem će tražiti podudaranje nabora na stopalima ili oblika očiju, kako bi došao do podatka gestacijske starosti. 

Pogledajte i Zašto je važan prvi pregled oka?

Pored toga, Neo Gest aplikacija može pomoći doktorima da utvrde da li je novorođenčetu potrebna posebna nega ili ishrana, ili u krajnjem slučaju odlazak u bolnicu.

Kako bi poslali fotografije, roditelji moraju skinuti aplikaciju, u kojoj treba da upišu pol deteta, težinu, datum rođenja i koliko ranije ili kasnije je dete rođeno. Nakon toga kamera će se automatski upaliti, a roditelji će biti zamoljeni da slikaju lice deteta, kao i desno stopalo i uvo. 

Pogledajte i Prevremeni porođaj - može li da se predvidi

Projekat je podržan uz pomoć Fondacije Bil i Melinde Gejts. Neo Gest aplikacija će biti dostupna za korisnike za 18 meseci, koji će moći da je skinu preko Itune-a i Google Play prodavnice.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.