Svet se menja, a nove tehnologije mu daju te mogućnosti – poruka je manifestacije Aj Si Ti! -Dana Švedskog ICT i gejminga koji je juče održan u Nišu.


Children make koncept rada sa decom inspirisan je idejom kreiranja stvaralačkog prostora ("maker space") u kome deca zajedno sa umetnicima, programerima i pedagozima razvijaju svoje kreativne projekte imajući u vidu vrednosti i važna pitanja u društvu poput ravnopravnosti, različitosti, održivog razvoja i drugih. Deci su u tom procesu dostupni različiti materijali – od boja, plastelina, folija, do kompjutera i modernih gedžeta. 



"Naučila sam danas da plastelin može da provodi struju, baš kao što može i ljudsko telo. Jako mi je zanimljiv”, rekla je Nastasja, jedna od učesnica radionice „Children make“, učenica trećeg razreda osnovne škole u Nišu. 

Ideja ovog programa je da se deca podstaknu da koriste nove tehnologije i umetnost kako bi razvijala svoje ideje povezujući realni i digitalni svet, ali što je još važnije kako bi aktivno učestvovala u zajednici. Okosnica programa su dečja prava, a posebno pravo na participaciju, izražavanje i kulturu.

"Children make" je međunarodni projekat koji je pokrenuo Švedski institut 2014. godine, povodom 25. godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta, a u saradnji sa Interaktivnim institutom iz Geteburga i stručnjakom za dečju participaciju iz Srbije. Projekat se u Srbiji realizuje u partnerstvu lokalnog tima, C31-Centra za razvoj kulture dečjih prava i Kuturnog centra Beograd, a uz podršku Ambasade Švedske. 


Aj Si Ti! Konferenciju organizovala je ambasada Švedske u saradnji sa UG “Mladi ambasadori” i niškog ICT klastera, a o svom poslovanju u Nišu govorili su i predstavnici švedskih kompanija koje posluju u tom gradu.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.